Home , Avrupa , Almanya’da Anaokul ve Kreş Eğitmenleri Grevde

Almanya’da Anaokul ve Kreş Eğitmenleri Grevde

grevcocukalALMANYA | 16 – 05 – 2009 | Alman kamu hizmetleri sendikası ver.di tarafından başlatılan grev dalgası sürüyor. Grev dalgasının bugünkü durağı çocuk kreşleri oldu. Ver.di sendikasının Almanya genelinde başlattığı greve, 11.000’i aşkın kreş çalışanı katıldı. Süresiz olarak açıklanan grevin yankısını bulduğu eyaletler ise Hessen, Bremen, Kuzey-Ren Westfalya (NRW), Rheinland-Pfalz, Saarland ve Baden Wüttenberg.

Eğtim ve Bilim Sendikası (GEW) tarafından da desteklenen grevin önümüzdeki günlerde de sürmesi bekleniyor. Ver.di’den yapılan grev açıklamasında, kreşlerde çalışan emekçiler için sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve maaşlara zam yapılması gerektiği vurgulanıyor. GEW sendikası ve pazarlıklardan sorumlu temsilcisi Ilse Schaad Frankfurter Algemeıner Gazetesine verdiği demeçte; „Kreş öğretmenlerinin psikolojik ve bedensel yükümlülüklerinin son yıllarda oldukça arttı“ diyerek sorunu dile getirdi.

Almanya genelinde 220.000 kreş eğitmenini ilgilendiren grev, daha şimdiden yankısını bulmuş durumda. Köln’de biraraya gelen yaklaşık 250 kreş eğitmeni standardı yükseltilmiş yeni iş koşulları için seslerini yüselttiler.

Birçok kreşlerde ‘Burada grev var!‘ pankartı dikkat çekerken, birçok şehirde çoğu kreşler kapalı kaldı.

Önümüzdeki hafta başında grevin devam edeceği uyarısında bulunan Ver.di yetkilileri, salı günü Almanya’nın Münih, Nürnberg, Stuttgart, Mannheim, Hannover ve Saarbrücken kentlerinde yapılacak grev protestoların yanı sıra, Frankfurt şehrinde de 17-18 Mayıs’da protesto mitingi yapılacağını duyurdu. Aynı zamanda, 26-27-28 Mayıs tarihlerinde Ver.di grev kararı aldı.

Alman istatistik Dairesi verilerine göre ülke genelinde 2,25 milyon çocuk kreş ve yuvaları bulunmakta, bunlardan ellibini ise tam gün aktif. Çalışma koşullarının gün geçtikçe kötüleştiği kreşlerde en fazla etkilenen yine göçmen aile çocukları. Bu gibi kreşlerde eğitmen başına 25`e varan çocuk sayısı düşüyor.