Anasayfa , Avrupa , Yurtdışı Oyları Yarın Uçakla Türkiye’ye Götürülecek

Yurtdışı Oyları Yarın Uçakla Türkiye’ye Götürülecek

29660766Türkiye’deki 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışı seçim merkezlerinde oy kullanma işlemi Avrupa’da yerel saatle dün  19.00’da sona erdi.

Resmi olmayan sonuçlara göre gümrükler de dahil olmak üzere 1 milyon 31 bin 526 oy kullanıldığı bildirildi. 

Yurt dışındaki 2 milyon 848 bin seçmenin Türkiye’deki 7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri için yurt dışı seçim merkezlerinde oy kullanma işlemi,  saat 19.00’da sona erdi.

Oy verme işlemi Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa ve İsviçre’de 8 Mayıs, Norveç’te 22 Mayıs, Bulgaristan, Hollanda ve İtalya’da 29 Mayıs, Makedonya ve Yunanistan’da 30 Mayıs’ta başlamıştı. İsveç’te sadece 31 Mayıs günü oy kullanıldı.

Yurt dışında yaşayan seçmenlerin 33 gümrük kapısındaki oy verme işlemi ise 7 Haziran’da sona erecek.

Şu ana kadar gümrükler de dahil Yurt Dışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı 1 milyon 31 bin 526 seçmen oy kullandı. Oylar Avrupa’daki çeşitli merkezlerden toplanarak salı günü yetkili ve gözetmenler eşliğinde özel uçaklarla Türkiye’ye gönderilecek.

En çok oy kullanılan ülke Almanya oldu

Avrupa ülkeleri arasında en çok oy kullanılan ülke Almanya oldu. 1 milyon 400 bin seçmenin olduğu ülkede yaklaşık 534 bin kişi oy kullandı. Fransa’da 122 bin, Hollanda’da 86 bin, Belçika’da 50 bin, İsviçre’de 40 bin, Avusturya’da 40 bin, Avustralya’da 7 bin kişi oy kullandı. KKTC’de 28 bin, ABD’de 20 bin ve Suudi Arabistan’da da 6 bin kişi oy kullandı.

Gümrüklerde 7 Haziran saat 17.00’ye kadar oy verme işlemi devam edecek. 

Yurtdışındaki vatandaşlar, Sarp, Kapıkule, Pazarkule, İpsala, Hamzabeyli, Dilucu, Dereköy karayolu gümrük kapılarında, Şakirpaşa, Esenboğa, Antalya, Eskişehir, Elazığ, Gaziantep, Hatay, İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Adnan Menderes, Erkilet, Konya, Dalaman, Bodrum-Milas, Samsun, Trabzon, Zonguldak havalimanı gümrük kapılarında ve Kuşadası, Ayvalık, Çeşme, Derince, Mersin, Taşucu, Marmaris, Bodrum, Samsun liman gümrük kapılarında oy kullanabilecek.

THY’DEN 3 UÇAK KİRALANDI

Oy verme işleminin tamamlanmasının ardından siyasi parti temsilcilerinin de yer aldığı saklama kurulları, oyları, yine siyasi parti temsilcilerinin de içinde bulunduğu ulaştırma komisyonlarına teslim edecek.

Avrupa’da bulunan 32 temsilcilikteki oylar, YSK’nın Türk Hava Yollarından (THY) kiraladığı 3 uçakla siyasi partilerin temsilcilerinin de bulunduğu komisyon nezaretinde Türkiye’ye taşınacak.

UÇUŞ MASRAFLARINI KENDİLERİ KARŞILAYACAK

Uçaklarda komisyonların dışında Dışişleri Bakanlığı ve YSK görevlileri de bulunacak. 3 Uçakta toplam 28 görevli yer alacak. Diğer 80 temsilcilikteki oylar ise 184 diplomatik kurye ile Türkiye’ye getirilecek.

Oyların taşınmasına ilişkin uçuş bilgileri seçime katılan tüm siyasi partilerle paylaşılırken, siyasi partiler, uçuş masrafları kendilerince karşılanmak üzere 80 temsilcilikten kurye ile getirilecek oyları takip için temsilci görevlendirebilecek.

Yurtdışında kullanılan tüm oyların 3 Haziran’da Türkiye’de olması bekleniyor. Ankara’daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu’na getirilecek oylar, 7 Haziran akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.(Avrupa postasi-Hürriyet)