İSTANBUL | 26 – 05 – 2011 | İstanbul Swissotel’de 27-29 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek ‘Uluslararası Yüksek Öğrenim Kongresi Eğitim emekçileri ve halk gençliği tarafından protestolarla karşılanacak.
Eğitim-Sen 6nolu üniversiteler şubesi bir açıklama yaparak “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde” gerçekleşecek olan ve YÖK tarafından düzenlenecek “Uluslararası Yükseköğretim Kongresi’ni” protesto edeceğini açıkladı. Sermaye-AKP ‘Himayesine’ Hayır!” başlıklı bildiride ‘Anlaşılmaktadır ki YÖK’ün hazırlamakta olduğu yasa tasarısının ruhunu eğitimin bir meta haline getirilmesi ve sermayenin yeni kâr sahası olarak inşa edilmesi, üniversitelerin şirket gibi çalışan yapılara dönüştürülmesi, iş güvencesinin ortadan kaldırılması ve üniversite yönetiminin sermaye temsilcilerinin eline bırakılması oluşturmaktadır.”sözlerine yer verildi.
Eğitim-Sen şubesi açıklamasında seçim sonrasında Yükseköğretim Kanunu’nu değiştirecek olan AKP iktidarının bir yandan otoriterleşmeyi ve dinci muhafazakârlaşmayı derinleştirirken diğer taraftan da yükseköğretim alanını neoliberal kapitalizmin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillendirmeye hazırlandığına dikkat çekildi.
Eğitim-Sen İstanbul 6 Nolu Üniversiteler Şubesi “bilimsel özgürlük, akademik ve idari özerklik, kamusallık ve demokratik üniversite anlayışıyla uyuşmayan bu çerçeve karşısında” “kamusal-özgür-bilimsel-demokratik üniversite talebini bir kez daha yükseltmek için” tüm üniversite emekçilerini, öğrencileri ve demokratik kitle örgütlerini Cuma günü gerçekleştirilecek protesto eylemine davet etti.
Halk Gençliği Kongreye Karşı Bin ses Tek Yürek Olacak
Yeni Demokrat Gençlik (YDG) merkezi bir çağrı yayımlayarak tüm halk gençliğini kongrenin yapılacağı tarihte İstanbul’a çağırarak eylem ve etkinliklere göç katmaya çağırdı. YDG açıklamasında ‘2001 yılında Türkiye’nin de dâhil olduğu, üniversiteleri ve üniversite eğitimini piyasalaştırma amacıyla başlatılan Bologna Projesi, AKP’nin ve YÖK’ün icraatlarıyla birleşerek ülkemizde “başarılı” bir şekilde uygulanmaktadır. Bu proje ile birlikte girilen süreç; üniversitelerin Ar-Ge, Mütevelli Heyetleri ve Teknokentler ile daha fazla piyasanın hizmetine girmesini amaçlamakta, eğitimin paralı ve pahalı bir “hizmete” dönüşerek eğitim hakkının gasp edilmesine ve öğrenci gençliğin piyasanın hizmetinde, piyasanın ihtiyaçları temelinde bir eğitime tabi olmansa neden olmaktadır’ sözlerine yer verildi.
Kongrenin yürütülen Bologna süreci ve eğitim metalaştırılması açısından egemenlerce önemli olduğuna ve toplantının İMF ve NATO ile eşdeğer olduğuna değinilen açıklamada, ‘Ülkemizde gerçekleşecek olan bu kongreye karşı üniversitelerin gerçek sahipleri olan öğrencilerin taleplerini haykırmak, yakacağımız bir ateş olacak, 49 ülkenin üniversitelinin çaktığı kıvılcımlarla büyüyecek, alevlenecek ve egemen sınıflar için kâbus olacaktır’ vurgusu yapılarak ve tüm halk gençliği protestolara çağırılıyor.
Eylemler Bugün Başlıyor
Gençlik kurumları bugün saat 17:00’de Galatasaray’da toplanarak Taksim Meydanı’na yürüyecek olan ilerici ve devrimci gençlik güçleri, eylem programını açıklayarak katılım çağrısı yapacaklar.
Üniversitelerde örgütlü Eğitim Sen 6 Nolu Şube “Kamusal-özgür-bilimsel-demokratik üniversite” talebiyle 27 Mayıs günü bir eylem gerçekleştirecek. Eğitim emekçileri saat 10.00’da Dolmabahçe’de buluşarak buradan Swissotel önüne yürüyecekler. Saat 11.00’de de otelin önünde basın açıklaması gerçekleştirecekler.
Gençlik 27 Mayıs günü saat 09.00’da Beşiktaş Meydanı’nda toplanarak öğrenci kürsüsü kuracak. Nasıl bir üniversite ve nasıl bir eğitim istediğini bu kürsüde tartışacak. Saat 10.00’da ise kongrenin yapılacağı Swissotel’e yürüyüş gerçekleştirilecek. Gençlik eylemlerini 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde de sürdürecek.
Gençlik cephesinden eylemler, DÖB, DÖG, Ekim Gençliği, Kaldıraç, ÖEP, Söz Dergisi, PDG, Tüm-İGD ve YDG tarafından örgütleniyor.
Swissotel’de düzenlenen kongre Cumhurbaşkanı Gül’ün “himayesi”nde yapılıyor. Kongreye Abdullah Gül dışında, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubuku, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, Dünya Bankası Eğitim Direktörü Prof. Dr. Jamil Salmi katılacak. Yanısıra bilimadamı kisvesi altında yaklaşık 800 kişi de kongrede yer alacak.
Kongrenin amacı olarak her ne kadar ‘Türkiye ve dünyada yükseköğretim ile ilgili yöneliş ve öngörülerin tartışılacağı bilimsel bir forum oluşturmak, Yükseköğretim ile ilgili temel sorunların tartışılması ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinin geliştirilmesi hedeflenmek’ gibi iddalara yer verilse de kongre, eğitim emekçileri ve halk gençliğinin dikkat çektiği eğitimin metalaştırılması ve daha fazla sermayenin himayesine sokulması vb. gibi eleştirilerin odak noktası haline geldi.