Home , Haberler , Evli Olduğu Kadını Öldüren Polise, Viyana’da Kadın Öfkesi

Evli Olduğu Kadını Öldüren Polise, Viyana’da Kadın Öfkesi

VİYANA|25.10.2021| Aşağı Avusturya Eyaleti, Deutsch-Brodersdorf’ta yaşayan 43 yaşındaki bir kadın, 20 Ekim Çarşamba günü polis eşi tarafından evinde boğularak öldürüldü. Polis, meslektaşları olan 44 yaşındaki katil zanlısı adamın yakalanması için her yere fotoğraflarını dağıttıysa da, zanlının otomobilinin rüzgar siperliği kuşağında bulunmasından başka henüz bir sonuç alınamadı. Aramalar sürüyor.

Öldürülen kadının naaşı, evde akrabaları tarafindan bulunmuştu. Yapılan otopsi sonucuna göre; kadının boğularak öldürüldüğü tespit edildi. Bu yıl Avusturya’da 22 kadın, erkekler tarafından öldürüldü.

Avrupa Kadın Dayanışması’nın(AKD) da içinde olduğu, katledilen kadınların duyulmayan çığlıklarını duyurmaya çalışan Viyana Kadın Platformu, 24 Ekim Pazar günü saat 18.00’de Karlsplatz’da toplandı. Platform adına yapılan konuşmayla mitinge start verildi. “Neredeyse her ay birkaç kez bu meydanda, bir kadın katliamını protesto etmek ve katledilen kadınların çığlıklarını duyurmak için toplanıyoruz. Daha fazla bu alana gelmek istemiyoruz! Ancak kadınları katledenler en ağır şekilde cezalandırılıncaya ve kadın katliamları son buluncaya kadar bu alanı ve sokaklari boş bırakmayacağız!” dedi.

Ardından bir çok kadın kurumu söz alarak isyanlarını ve öfkelerini dile getirdiler. AKD bileşenlerinden Yeni Kadın, ADKH ve KOMintern’in de yer aldığı alanda, son olarak AKD adına söz alan temsilci; „Hangi coğrafyada olursa olsun, kadınlar erkek-devlet işbirliği ile katlediliyor. Bir 25 Kasım’a daha günler kala yine katledilen bir kız kardeşimiz için buradayız. Devletlerin politikalarından cüret alan erkek egemen zihniyetler, kadınlara her türlü şiddeti uygulamayı, katletmeyi kendilerinde hak görüyorlar. Ama kadın mücadelesi de sınırları aşarak büyüyor ve erkek- devlet şiddetine boyun eğmiyor. Korkmuyor, biat etmiyor, susmuyoruz! Erkek – devlet zihniyetlerin katlettiği kadınların duyulmayan çığlıkları olmaya devam edeceğiz“ diyerek, kadın cinayetlerinin politik olduğunun bir kez daha altını çizdi.

Yapılan konuşmaların ardından, alanda bulunan 500’ün üzerindeki kitle yürüyüşe geçti.  Viyana’da trafiğin en yoğun olduğu cadde, trafiğe kapatılarak kitleye hitaben konuşmalar yapıldı. Kapatılan cadde aynı zamanda tramvay yolu da olduğundan, tramvaylar da haret edemediler. Tramvaylardaki yolcular alandaki kadınların sloganlarına yanıtsız kalmayarak, tramvaydan inip eyleme iştirak ettiler. Yürüyüş güzergâhı boyunca kadınların öfkeleri atılan sloganlarla haykırıldı.

Kortej, Viyana polis merkezi olan Landespolize müdürlüğü binasının önüne geldiğinde bir kez daha caddeyi trafiğe kapattı. Burada saat 20:00’ye kadar süren konuşmalarda kadınlar polisi protesto ederek bir kez daha öfkelerini ve isyanlarını haykırdılar. Eylem alkışlar ve sloganlarla eylem sona erdirildi.