Anasayfa , Dünya , Ukrayna’daki Gelişmeler

Ukrayna’daki Gelişmeler

Ukrayna_protesto_catismaUKRAYNA |23-02-2014 |Ukrayna Parlamentosu, Devlet Başkanının yetkilerini, Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov’a verdiğini duyurdu Parlamento, Dışişleri ile Eğitim ve Bilim bakanları da azledildi.

Ukrayna Parlamentosu, Devlet Başkanına ait yetkilerin geçici olarak Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov’a verilmesini kararlaştırdı.

Parlamentonun bugün yapılan oturumunda, “Ukrayna Anayasası’nın 112. Maddesi gereği Devlet Başkanına ait yetkilerin, Parlamento Başkanına verilmesine” ilişkin karar kabul edildi. Genel kurul toplantısına katılan 339 milletvekilinin 285’i söz konusu karar için “evet” oyu kullandı. Karara göre Turçinov, yeni Devlet Başkanı seçilinceye kadar Devlet Başkanına vekalet edecek.

Ülke parlamentosu, dün Devlet Başkanı Yanukoviç’in, “görevini yapmayarak, kendi kendini devlet başkanlığından azlettiği” bildirmiş, Devlet Başkanlığı için erken seçimin 25 Mayıs’ta yapılmasını kararlaştırmıştı.

Dün, yerel bir televizyona açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç, parlamentonun meşruluğunu yitirdiğini öne sürerek, Parlamentoda alınan kararları tanımadığını açıklamıştı.

-Dışişleri ile Bilim ve Eğitim bakanları görevden alındı-

Ukrayna Parlamentosu’nun (Verhovna Rada) bugünkü toplantısında, Dışişleri Bakanı Leonid Kojara’nin görevinden azledilmesi kararlaştırıldı. Karar için parlamentoda bulunan 333 milletvekilinden 237’si “evet” oyu kullandı. Kojara, 24 Aralık 2012’den bu yana Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

Parlamento genel kurulunda, ayrıca Bilim ve Eğitim Bakanı Dmitriy Tabaçnik’in de görevinden azledilmesine ilişkin karar kabul edildi. Bu karar için de salonda bulunan 329 milletvekilinin 236’sı “evet” verdi. Dmitriy Tabaçnik, Mart 2010’dan bu yanaUkrayna Bilim ve Eğitim Bakanı olarak görevdeydi.

Ukrayna Parlamentosu, dün de İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko ve Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko’nun görevinden alınmasına ilişkin karar almıştı.