Anasayfa , Dünya , Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması yargıya taşındı: ‘Türkiye güvenli değil’

Türkiye ile AB arasındaki mülteci anlaşması yargıya taşındı: ‘Türkiye güvenli değil’

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında imzalanan 6 milyar avroluk mülteci anlaşması üç mülteci tarafından yargıya taşındı. Mülteciler anlaşmanın iptali için Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu

multeci

Türkiye ile AB arasında imzalanan ve 20 Mart’tan itibaren yürürlüğe giren mülteci anlaşması üç mülteci tarafından Avrupa Adalet Divanı’na taşındı. Bu anlaşmaya göre Türkiye’nin geri kabul ettiği mültecilerden kayıt altına aldığı her bir bireye karşılık, AB de bir yasal Suriyeli mülteci alacaktı. Bunun üzerine Yunanistan’daki mülteciler Türkiye’ye geri gönderilmeye başlanmıştı. Ancak mülteciler “Bizi Türkiye’ye göndermeyin”, “Türkiye’ye hayır” diyerek direnmeye çalışmışlardı.

‘Geri gönderme yasal değil’
Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Daily Telegraph’ta yer alan habere göre üç mülteci, Yunan adalarında bulunan tüm mültecilerin Türkiye’ye geri gönderilmesinin yasal olmadığını belirterek Avrupa Adalet Divanı’na başvurdu.

Başvuruda bulunanlar ise Midilli’deki kampta kalan iki Pakistanlı ve Atina’daki kampta kalan bir Afgan.

‘Türkiye mülteciler için güvenli ülke değil’
Konuyla ilgili ülkelerin büyükelçilerine de bilgi verildiği belirtildi.

Avrupa’nın iltica talebinde bulunanları savaş alanlarına geri göndermeyeceğini ve koruyacağını garanti altına alan yasayı hatırlatan mülteciler, Türkiye’nin mülteciler için güvenli bir ülke olmadığını belirtti.