Home , Haberler , Türkiye’de Tarım ve Hayvancılıkla Geçinen Köylüler Zor Zamanlardan Geçiyor

Türkiye’de Tarım ve Hayvancılıkla Geçinen Köylüler Zor Zamanlardan Geçiyor

Haber Merkezi | 20.11.2021 | Çeşitli nedenlerle tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylüler zor günlerden geçiyor.

Türk Lirası’nın içte ve dışta değer kaybetmesi, gıda ürünlerinde gümrük vergisinin kaldırılması ve kuraklık gibi nedenlerden dolayı tarım ve hayvancılık küçük üreticiler için bitme evresine geldi. Yeterince yağmur yağmadığı için yoğunlukla göl- ve akarsulardan su motorlarıyla sulama yapan İç Anadolu köylüleri ve bu imkandan da yararlanamayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu köylüleri yetiştirdikleri tarımsal ürünlerinden verim almakta zorlanıyor. Örneğin mısır fıyatlarının henüz açıklanmamış olması ve Dolar’a karşı Türk Lirası’nın değer kaybetmesi de mısır üreticilerinin hasat yapmasını duraklatıyor. Gıda ürünlerinde dışa bağımlılığın fiyatları etkilediği ve tohum alımının zorlaştığı da görülüyor. Mazot fiyatlarının da artmasıyla birlikte üretici ne emeğinin karşılığını alabiliyor ne de üretimini devam ettirebilecek yeterli miktarda gelir elde edemiyor.

Hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köylüler de benzer sorunlarla karşı karşıya kaldılar. Meraya çıkanların, yağmurun yağmaması nedeniyle yeterli miktarda otun hayvanları beslemesine engel olması, süt ve süt ürünlerinin üretimini ciddi anlamda etkiliyor. Kapalı besicilik yapanlar da sürekli artan yem fiyatlarından şikayetçi. Yem fiyatları üretilen malların değerini karşılamıyor. Kış aylarının gelmesiyle birlikte hayvanlarda görülen hastalıklar da artıyor, ilaç fiyatları da buna bağlı olarak pahalılaşıyor. Süt ve süt ürünlerini perakende satan üreticiler fiyat arttırımına gitse de halkın alım gücü düştüğünden ürettikleri malların ellerinde kalması durumuyla karşı karşıya kalabiliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl yayınladığı “İklim Değişikliği ve Tarım“ adlı raporunda kuraklığın geniş bölgelerde hissedileceğine dair uyarıda bulunuldu. Tarım ve Orman Bakanı’nın geçtiğimiz günlerde destek primlerinin ödeneceğine dair yaptığı açıklamalar ise gecikmiş ödemeleri kapsıyor ve bu destek primleri daha çok büyük işletmelere dağıtılıyor. Tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlayan köylüler yaşadıkları sorunlara dair destek ve çözüm açıklamaları beklerken bakan “köprüler yaptık“ diyerek köylülerle dalga geçti.

Türkiye’de tarımda ve hayvancılıkta verimli bir üretim tekelleşmiş uluslararası kooperatiflerin belirlediği şekilde sağlanamayacağı, alternatifin ve çözümün ise sosyalist üretim tarzında olduğu bir kez daha görülüyor.