Anasayfa , Haberler , TEKEL İşçilerinin Direndi, Danıştay Karar Verdi

TEKEL İşçilerinin Direndi, Danıştay Karar Verdi

ANKARA | 01 – 03 – 2010 | Yüksek mahkeme 4C’ye geçiş için hükümetin işçilere tanıdığı sürenin yarın dolmak üzereyken, Danıştay kararın yürütmesini durdurdu. Bu karar, TEKEL işçilerine müdahele etmeye hazırlanan valiliğin çabasını boşa çıkartarak, işçilere zaman kazandırdı.

76 gündür eylemde olan yaklaşık 12 bin TEKEL işçisine hükümetin özlük haklarından vazgeçerek 4C sözleşmelerini imzalamaları için tanıdığı süre yarın doluyordu. Valilik, işçilere polisin saldırıcağının sinyalini veriyordu.

Hükümetin işçilere iş güvencesi bulunmayan ve ücretlerini düşürecek 4C sözleşmesini imzalamak için “30 gün” zaman tanımasının yürütmesini durduran mahkeme gerekçesinde şöyle dedi:

“(…) iş akitleri feshedilen işçiler bakımından bu yeni durumların ortaya çıktığı andan itibaren bulundukları durumu değerlendirme, geçecekleri statüyü, çalışma koşullarını inceleme ve Anayasanın öngördüğü hak arama özgürlüğü yönünden konuyu değerlendirerek bir karar verebilmelerine olanak sağlayacak yeni bir süre saptanması gerekir (…)”

TEKEL işçileri: Kavga bitmedi

TEKEL işçileri ise alınan kararı alkış ve sloganlarla karşıladılar. Türk-İş binası önünde toplanan işçiler, Mustafa Türkel’i aşağıya çağırdı. Türkel ise, işçilere şöyle konuştu:

‘Biz hep haklıydık. Başbakan 4/C’ye imza atan 3 bin işçi olduğunu söylüyor. 8 bin 300 arkadaşımız var. Bugün başvuru yapmayan 5 bin kişinin günüdür. Bugüne kadar 4/C’yi kabul etmedik. Bundan sonra yok edeceğiz. 72 milyonun taleplerini kabul edin. Biz hala özlük haklarımızı vermenizi bekliyoruz. Türkiye tarihine yaşanmamışı yaşattık. Bir çiçeğin sapını koparmadık. Kardeşimiz öldü, ama biz öldürmedik. Şimdi mücadelemizde yeni bir dönem başlıyor.’

TEKEL işçileri, Türkel’in konuşmasının ardından kararı bir yürüyüşle kutladılar. İşçiler, bir yürüyüş yaparak “Ölmek var dönmek yok”, “Kavga bitmedi daha yeni başlıyor” sloganlarıyla Ankara sokaklarını daha bir gür şekilde inlettiler.