Home , Haberler , Taşlar yerinden oynuyor

Taşlar yerinden oynuyor

domino-1-300x165ANKARA |08-01-2014 | Operasyonlar da görevden almalar da sürüyor. Emniyet, yargı, milli eğitim, maliyede AKP tasfiyeye girişirken yeni atamalarla saflarını tahkim etmeye çalışıyor, tüm taşlar yerinden oynarken “düzenin tesis edileceğine” dair bir işaret yok

AKP-Cemaat arası iktidar kapışması operasyon dalgaları ile birlikte MİT, bakanlıklar, belediyeler, polis, yargı, yüksek yargı bürokrasisi, HSYK, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, savcılar, yargıçlar, medya ile birlikte maliye, milli eğitim ve hariciye bürokrasisine kadar uzanan çözülme, tasfiye ve kamplaşmalarla derinleşmeye devam ediyor. Neredeyse hiç kesintisiz ataklarla devam eden bu kapışmada AKP ilk günden itibaren “görevden alma” ve yeniden atama yöntemi ile bir tasfiye ve tahkimat süreci yürütüyor. Soruşturma süreçlerine savcılara dokunarak müdahale ederken HSYK yapısında değişiklik önergesinin Meclis’e sunulması gibi yapısal tedbirler de alıyor.  AKP müdahalesi emniyetten milli eğitime, maliyeden hariciyeye, savcılardan HSYK tasarısına kadar çok yönlülük kazanırken 7 Ocak bu süreçte kritik adımların atıldığı bir gün oldu

Operasyon yapana operasyon, Öz’e yeni görev

Güne İzmir Liman işletmelerine yönelik yeni operasyon haberi ile uyanan ülkede operasyonu yürüten polisler aynı gün içinde görevden alındı.

Ailesi ile yaptığı Dubai tatili manşentlere taşınan, Ağaoğlu’nun “biz karşıladık” açıklaması yaptığı Zekeriya Öz hakkında HSYK inceleme kararı aldı. HSYK 3. Dairesi’nin 7 Ocak’ta inceleme kararı aldığı Öz’ü HSYK 1. Dairesi aynı gün jet hızıyla Bakırköy Adliyesi’ne atadı.Öz hakkında daha önce de Fatih Belediyesi’nde iş takibi yaptığı suçlamaları yöneltilmişti.  Başsavcı Vekili Zekeriya Öz, 17 Aralık’ta hükümete yönelik yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarına yola açan soruşturmanın koordinatörüydü.  Savcı daha sonra bu görevden alındı. Savcı Muammer Akkaş da ikinci soruşturma dalgasının dosyasından alınmıştı.

HSYK’dan savcılara inceleme, AKP’den HSYK’ya ayar

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Dairesi, hakim ve savcılara yönelik şikayetleri değerlendirmek için toplandı. Toplantıda İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Cumhuriyet Savcısı Muammer Akkaş, İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Zekeriya Öz ve İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’un da dahil olduğu bir soruşturma süreci başlattığı bildirildi. Başbakan Erdoğan ikinci operasyon dalgasının ardından Akkaş için “Seninle işimiz var” demiş, 4 Ocak Cumartesi günü gazetecilerle bir araya geldiği buluşmada ise “Bir yargı mensubu nasıl oluyor da yılda 25-30 kez yurt dışına çıkıyor. Hadi bir kez kayağa, yüzmeye gittin, 25-30 kez nereye gidiyorsun? Masrafları kim karşılıyor?” diyerek Öz’e yönelik suçlamaların işaretini vermişti. HSYK’nın Akkaş için 2. Dalga Soruşturması’nda gizliliği ihlal ettiği, basına bilgi sızdırdığı, bildiri dağıtmasının yasalara aykırı olduğu. UYAP sistemine kaydetmeden soruşturma yaptığı. İstanbul Cumhuriyet Başsavısı Çolakkadı’nın usulsüz soruşturma yaptığı ve kendisine bile bilgi verilmediği iddiasını değerlendirecek. Çolakkadı için ise Akkaş’ın dosyayı başka savcılara vererek soruşturmaya müdahale ettiğini ileri sürmesi. şüphelilerinin önlem alması, kaçması ve delil karartması imkanı verildiği suçlamaları değerlendirilecek.HSYK, ilk kez bir emniyet müdürü için inceleme istedi. Bu durum tartışma yarattı. TBB Başkanı fevzioğlu buna karşı çıkarken, HSYK’nın bu kararı, 2005’te yürürlüğe giren Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 161/5 son maddesindeki “En üst dereceli kolluk amirleri hakkında, hâkimlerin görevlerinden dolayı tâbi oldukları yargılama usulü uygulanır” düzenlemesi çerçevesinde verdiği basına yansıdı. HSYK’nın soruşturduğu isimler arasında rüşvet soruşturmasının usulsüz ve hukuka aykırı yapıldığı, basına sızdırıldığı ve soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği iddiaları ile karşı karşıya kalan Celal Kara, Mehmet Yüzgeç Ali Ağaoğlu ile Oğuz Bayraktar dahil 23 kişiyle ilgili soruşturmayı yürüten gizliliğin ihlal edildiği, usule aykırı davranıldığı. İddiaları ile karşı karşıya kalan Mehmet Yüzgeç, soruşturmaya sonradan dahil edilen ve Savcı Celal Kara ile Ekrem Aydıner Reza Zarrab, Barış Güler, Kaan Çağlayan ve Süleyman Aslan’ın arasında bulunduğu 21 kişinin ifadelerini alan Ekrem Aydıner var. İfadeleri alan diğer savcı Mustafa Erol da soruşturuluyor.

20 günlük müdür

Türkiye ‘yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne (TEM) getirilen Serdar Ali Sekkin görevden alınarak Sabiha Gökçen Havalimanı Şube müdürü oldu. Yerine ise Adana Polis Okulu’ndan Mustafa Çalışkan getirildi. Sekkin’in TEM müdürlüğü 20 gün sürmüş oldu.

Milli Eğitim’e neşter

Türkiye genelinde 8 ilin Milli Eğitim Müdürü görevden alındı. Görevden alınan müdürler Balıkesir’de Milli Eğitim Müdürleri Sabri Caner, Rize’de Saffet Yıldırım, Trabzon’da Tamer Kırbaç, Samsun’da Mustafa Cora, Gaziantep’te Ekrem Serin, Bolu’da Recep Alpdoğan.

Hariciyede “güven” bunalımı

AKP’nin tahkimatı emniyet ve milli eğitimle bitmedi. AKP döneminde MİT’teki dönüşümle birlikte önemli değişiklikler yaşanan ikinci kritik merkez olan Dışişleri Bakanlığı’na da sıçradı. Hükümet, aralarında Washington, Londra ve Paris’in de bulunduğu 12 Büyükelçi’nin görev yerini değiştirme kararı aldı. Washington’a, halen Tokyo’da görev yapmakta olan Serdar Kılıç atandı. Milli Güvenlik Kurulu’nda genel sekreterlik görevi yapmış olan Kılıç AKP’nin yeni kabinesinden Gençlik ve Spor Bakanı Samsun Milletvekili Çağatay Kılıç’la akraba. Londra Büyükelçiliği’ne ise Hakan Fidan MİT Müsteşarlığı’na atandığında, beraber çalışmak üzere MİT’e getirdiği ilk isim olan MİT Müsteşar Yardımcısı Abdurrahman Bilgiç atandı. Paris Büyükelçiliği’ne, halen Roma Büyükelçisi olarak görev yapan Hakkı Akil atandı.Paris’te Türkiye’nin diğer büyükelçisi olan UNESCO nezdindeki Büyükelçiliğe ise, Mısır hükümetinin diplomatik 23 Kasım 2013′teki ilişkileri düşürme kararıyla merkeze dönen Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı atandı.

Maliye’de görevden alma ve yer değiştirme arkasından emeklilik talepleri

Maliye Bakanlığı’nda 17 Aralık sonrası ilk olarak Mali Suçları Araştırma Kurulu’nda (MASAK) Başkan Yardımcısı Faruk Elieyioğlu görevinden alınmış 23 Aralık tarihinde de vergi başmüfettişiğine atanmıştı. Daha sonra da Gelir İdaresi Başkanlığı’nda bir dizi yer değiştirme operasyonu yapılmıştı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nda başlayan operasyon kapsamında Maliye Bakanlığı’nda 18 kişilik bir liste olduğu kulislerde yayılmıştı.

Cuma gününden itibaren de Muhasebat Genel Müdürü Mehmet Sarıtaş, Gelir Politikaları Genel Müdürü Ünal Tayyan’ın genel müdürlük görevlerinden ayrıldığı başka görevlere verildiği belirtildi. Başhukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürü Selahattin İnci’nin de emekliliğini istediği ifade edildi.Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Özel Kalem Müdürü Abdülhamit Yıldız’ın ise yurtdışında doktora yapmak için müşavirlik kadrosuna geçtiği kaydedildi.

Emniyette görev değişikliği sayısı ikibine yaklaştı

17 Aralık’ta gerçekleşen yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ardından başta İstanbul, Ankara ve İzmir’de olmak üzere çok sayıda kentte 2 bine yakın polisin görevinin değiştirildiği belirtiliyor. İstanbul Emniyeti’nde değişiklik Emniyet Müdürü Hüseyin çapkın da dahil olmak üzere tüm emniyet bürokrasisini sarmış ve özellikle operasyonel şubeler başta olmak üzere bine yakın polis memurunu etkilemiş durumda. Ankara’da görevden almalar özellikle “terör”, KOM, istihbarat ve siber suçları etkiledi. İzmir’de operasyon yürüten polislerin görevden alındığı gün olan 7 Ocak’ta aynı zamanda yurt genelinde Aydın, Sakarya, Çanakkale, Batman, Yozgat, Elazığ, Samsun ve Düzce emniyetlerinde bazı şube müdürlerinin görevlerin değişiklikler yapıldı.

İzmir operasyonu

Gün içinde İzmir’de yapılan operasyonun ayrıntıları basına sızdırıldı. İddiaya göre Operasyon kapsamında incelenen ihale dosyalarında 60 milyon TL’lik usulsüzlükler saptandı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H.’nin İstanbul’da bulunduğu ve bu ilin Enmiyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu’na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi.İzmir Liman İşletmesi’ndeki operasyonun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Ali Çelik, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması ile Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik operasyonları da yönetmişti. O dönemde “Özel yetkili savcı” olarak görev yapan Çelik, 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak da çalıştı. Çelik, 2013 kararnamesinde ise Örgütlü Suçlar Bürosu’nda bağlı dört savcıdan biri olarak atanmıştı. İzmir’deki Örgütlü Suçlar Bürosu’ndaki dört savcı Başsavcıvekili Ali Haydar’a bağlı olarak görev yapıyor. Başsavcı Ali Haydar daha önce İstanbul’da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarında yer almıştı.

Sendika.Org