Anasayfa , Avrupa , Stuttgart’ta Muhlis Kaya’nın duruşmasında Sarıyıldız konuştu

Stuttgart’ta Muhlis Kaya’nın duruşmasında Sarıyıldız konuştu

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürt siyasetçi Muhlis Kaya’nın Stuttgart’ta görülen duruşmasında Cizre Katliamı’nı anlattı. Sarıyıldız’ın tanıklığını “Böylesi bir katliam mümkün değil” diyerek baştan reddeden Federal Savcı Dr. Kaiser, mahkeme senatosunun kararıyla Cizre Katliamı’nı dinlemek zorunda kaldı.

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürt siyasetçi Muhlis Kaya’nın Stuttgart’ta görülen duruşmasında Cizre Katliamı’nı anlattı. Sarıyıldız’ın tanıklığını “Böylesi bir katliam mümkün değil” diyerek baştan reddeden Federal Savcı Dr. Kaiser, mahkeme senatosunun kararıyla Cizre Katliamı’nı dinlemek zorunda kaldı.

Kürt siyasetçi Muhlis Kaya’nın duruşması öncesi gün Stuttgart Mahkemesi’nde görüldü. Almanya’nın çeşitli cezaevlerinde tutuklu bulunan çok sayıda Kürt siyasi aktivist gibi Kaya da Almanya Ceza Yasası’nın “anti terör” maddesi 129b maddesine dayanarak “Yurt dışında bir terör örgütüne üye” olduğu iddiasıyla Stuttgart Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor. Duruşmada, Türkiye’de hakkında tutuklama kararı bulunan  Sarıyıldız tanık olarak dinlendi. Sarıyıldız, 22 Kasım 2016’dan beri yargılaması süren Muhlis Kaya’nın duruşmasına Türkiye’nin Kürdistan ve Kürt halkına yaşattığı zulmü anlatması için savunma avukatları tarafından davet edildi.

Sarıyıldız’ın dinlenmesi için yazılı müracaatını okurken Cizre Katliamı’nın ayrıntılarına ilişkin bilgi veren savunma avukatı Anna Busl, “Cizre vahşet bodrumları sürecinin canlı tanığı olan Faysal Sarıyıldız, bize sokağa çıkma sürecinde Cizre’de yaşananları anlatarak Kürdistan’da yaşanan olayların gerçek yüzünü göstererecek.Katliamları mahkemeler tarafından bilinmesi duruşmaya ışık tutacaktır” dedi.

Savcı baştan reddetti

Federal Savcı Dr. Kaiser ise “Sayın Busl, anlattıklarınızın hepsinin doğru olduğunu sanmıyorum. Bundan dolayı şahit olarak Faysal Sarıyıldız’ın konuşmasına gerek duymuyorum” diyerek, tanık olarak dinlenmesine karşı çaktı. Ancak 5 kişilik  mahkeme heyeti Sarıyıldız’ın dinlenmesini kararlaştırdı.

Vahşeti belgeleriyle anlattı

Sarıyıldız, Cizre’de vahşet bodrumlarındaki katliam karşısında duyduğu acıyı dile getirdiği Kürtçe konuşmasında, 97 gün süren sokağa çıkma yasağı süresince yaşanan katliamı,  ayrıntılarıyla aktardı. Katledilenlerin sivil olduklarının altını çizen Sarıyıldız, “Katledilenlerin isim listesini tuttuğunu, içerisinde 5 aylık bebek dahi bulunduğunu”, tüm bunları belgelediklerini ifade etti. Milletvekili Sarıyıldız, Cizre ve Nusaybin’deki katliam ve yıkımlara dair fotoğrafları da mahkeme heyetiyle paylaştı. Konuşması kaydedilen Sarıyıldız’ın verdiği fotoğraflar da Muhlis Kaya’nın dosyasına eklendi.

Sarıyıldız, daha önce de Kürt siyasetçi Ali Hıdır Doğan’ın Berlin’de görülen duruşmasında tanık olarak konuşmuştu.

“Stuttgart 129b Kaldırılsın Platformu” ise mahkeme önünde protesto mitingi düzenledi. Konuşmalarda Almanya’da da Türkiye’ye benzer biçimde Kürt halkının hakları için mücadele edenlerin tutuklandığına dikkat çekildi, Kürtlerin iki ülke arasında ekonomik çıkarlara kurban edildiği kaydedildi.

“Stuttgart 129 Kaldırılsın Platformu” üyeleri, Kaya’nın yalnız bırakılmamasını isteyerek duruşmalarına katılım çağrısı yaptı.