Home , Avrupa , MİT Ajanı Mehmet Fatih S.’nın Mahkemesi Başladı

MİT Ajanı Mehmet Fatih S.’nın Mahkemesi Başladı

HAMBURG|08.09.2017|Bremen’de tutuklanan faşist T.c İstihbarat teşkilatı (Mit) ajanının mahkemesi Hamburg’ta başladı.Dün (07.09) ilk duruşması görülen Mehmet Fatih Sayan isimli ajanın teşhiri noktasında aralarında ATİK ( Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu),NAV-DEM (Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi),ADHK (Avrupa Demokratik Halklar Konfederasyonu),AGİF (Avrupa Göçmen İşçiler Federasyonu) ve başka yerli ve göçmen devrimci,demokrat kurumlarca ortak bir çağrı metni ve basın bildirisi hazırlandı.İlk mahkeme öncesinde faşist T.c İstihbaratının devrimci,demokrat ve yurtseverlere yönelik suikast planlarının ve kurumlara karşı geliştirilen istihbarat faaliyetleri teşhiri üzerine bir basın açıklaması oldu.Almanya medyasının yoğun ilgisi yanında devrimci,demokrat ve yurtsever basın emekçileri de eyleme ve duruşmaya katıldı.Almanya’da suikast planları yapan ve MİT’e çalışan Sayan, Yeni Özgür Politika gazetesinin 15 Kasım 2016’da „Fatih Sayan ve ekibi cinayete hazırlanıyordu“ başlıklı haberiyle ifşa edilmişti. 15 Aralık 2016’dan bu yana tutuklu bulunan Sayan hakkında „MİT ajanlığı“ suçlamasıyla davası başladı.Hamburg Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde saat 10’da başladı ve daha önce de basına yansıyan İddianamesinin özeti savcılık tarafından okundu.Sayan’ın 2013 yılından itibaren Türk istihbaratına çalıştığı, 2015 Eylül’ünden itibaren MİT tarafından Almanya’daki Kürt siyasetçiler hakkında istihbarat çalışması yapmak ile görevlendirildiği belirtildi. MİT’in dönemin NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç (Şuanda Eşbaşkanlık görevinde değil) ve bazı Kürt siyasetçiler hakkında bilgi istediği ve Sayan’ın Almanya’daki istihbarat çalışmalar nedeniyle en az 30 bin Euro aldığı kaydedildi. MİT ajanın MİT yöneticileri ile mail üzerinden iletişim kurduğu belirtilirken, Sayan’ın 2016 yılının Mayıs ve Eylül ayında onu görevlendiren MİT çalışanlarıyla Türkiye’de buluştuğu ve bilgileri teslim ettiği kaydedildi. İddianamede Kürt siyasetçilere yönelik suikast listesine yer verilmemesi ve Sayan’ın faaliyetlerin sadece istihbarat toplamakla sınırlı gösterilmesi kamuoyunda tepki toplamıştı.

İddianameden sonra savunmasına geçilen M.Fatih Sayan daha önce verdiği ifadeleri kabul etmedi.Verdiği ifadeyi gereksiz detaylarla uzatma ihtiyacı duyan Sayan çelişki dolu ve karmaşık,gereksiz detaycı bir ifade verdi.Sayan,Özgür Politika’da kendisiyle ilgili çıkan „MİT ajanı“ haberlerini de iltica başvurusunun kabul edilmesi için doğruymuş gibi kabul ettiğini, iltica başvurusunun kabul edilmesi için kanıt olarak yabancılar polisine teslim ettiğini ileri sürdü. Savcılık ifadesinde MİT’e çalıştığını kabul eden Sayan mahkemede ise bunu kabul etmedi, bu ilişkiyi gizlemeye çalıştı. Sayan, sadece Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden iki polis ile ilişkili olduğunu söyledi. Söz konusu polislerle tanışıklığının ise eski eşinin akrabalarının tehdidi üzerine şikayet için gittiği Ankara Emniyet Genel Müdürlüğ’ünde tesadüfen tanıştığını savundu.İsmi geçen polislerin Mit elemanı değil TEM (Terörle Mücadele Şubesi) polisleri olduğunu iddia etti.Polisler Yakup Tufan Karacalı ve Kemal Sakin’in kendisini yemeğe davet ettiğini ve Bremen’deki Kürt siyasetçileri tanıyıp tanımadığını sorduklarını belirten Sayan, dönemin NAV-DEM Eşbaşkanı Yüksel Koç’u tanıdığını aktardığını söyledi. Kuzeni Teyfik Rıdvan Sayan adına polislerin bir mail açtıklarını ve kendilerine bu mail üzerinden ulaşılabileceğini söylediğini belirten Sayan, Ankara’daki polislerle bir daha görüşmediğini savundu.Almanya’yla ilgili kimseyle bilgi paylaşımında bulunmadığını sadece Suriye sınırında yaşananlarla ilgili polisler Yakup Tufan Karaçalı ve Kemal Sakin’i bildirdiğini ileri süren Sayan, „Ben Cihan Erol’un kurbanı oldum“ dedi. Sayan, hakimin, „Savcılığa yazdığın mektupta PKK (Kürdistan İşçi Partisi)’nin Avrupa sorumlusunun Yüksel Koç olduğunu söylemişsiniz“ ifadesine karşı ise kızgınlıkla söylediğini ve PKK ile alıp veremediği olmadığını iddia etti. Sayan, babasının PKK tarafından öldürüldüğü yönündeki haberlerin de doğru olmadığını söyledi. Hakim bir kez daha savcılık ifadesini hatırlatarak „Mart 2017’de savcılığa yazdığınız mektupta ‚babamı PKK öldürdü‘ demişsiniz“ dedi. Sayan, bunu da kızgınlıkla söylenmiş olduğunu savundu.Sık sık daha önce yaptıklarını yazdığı ve söylediğini inkar edip kabul etmedi.

Hakimin Soruları sonrası net cevaplar veremeyen ve sık sık gereksiz noktalarda detaylı bilgilere giren Sayan’ın duruşmaları devam edecek.Önümüzdeki süreçte müdahil olarak NAV-DEM eski Eşbaşkanı Yüksel Koç dinlenecek.Yine tanık olarak ve müdahil olarak bir çok kişi de davada dinlenecek.

 

Faşist T.c ’nin yoğun olarak Avrupa’da istihbarat ve ajanlık faaliyetleri noktasında çalışmaları olduğu bilgisi medyalara da yansımıştı.Ajanlık faaliyetinin sadece bilgi toplamak üzere olmadığı Fransa’da olduğu gibi Sakine Cansız’ların katledilmesi gibi suikast planlarınıda içerdiği biliniyor.Ajan faaliyetleri dışında Türkiye’de oluşturulan Osmanlı Ocakları benzeri Avrupa’da faşist örgütlenmelere gidilerek yoğun olarak devrimci,demokrat ve yurtsever kurum ve kişilere çeşitli saldırılar organize edilmektedir.