Anasayfa , Avrupa , Strasbourg’da Kürt Kurumlarına Eylem Yasağı

Strasbourg’da Kürt Kurumlarına Eylem Yasağı

FRANSA|11.11.2018| Fransa’nın Strasbourg kentinde bulunan AİHM (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) önünde 6 Kasım 2018 günü PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki baskı ve tecrite dikkat çekmek amacıyla düzenlenen eylemde, fransız polisi tarafından eylemcilere yönelik gaz bombalı saldırı gerçekleştirilmişti. AHM olarak, yine Strasbourg’da bulunan DKTM (Demokratik Kürt Toplum Merkezi) yöneticileri ile görüştük. Toplam 13 kişinin gözaltına alındığı ve bunların içerisinden bir kişinin 2 aylık hapis cezası alarak cezaevine konulduğunu, diğer on iki kişinin ise ceza ertelemesi ve para cezalarına çarptırıldığını belirten yönetici,yaşanan saldırı sırasında bir eylemcinin ayağından ciddi şekilde yaralanarak hastaneye kaldırıldığını da belirtti. Eylemden bir gün sonra Avrupa Konseyi önünde tekrar toplanıldığında, polis yetkililerinin yanlarına gelerek, Strasbourg Valiliği tarafından kendilerine eylem yasağı getirildiğini ve 18 Kasım 2018 tarihine kadar olan bu yasağa uymadıkları takdirde 48 bin euro para cezası ile birlikte başka yaptırımlara uğrayacaklarını söylediklerini belirtti. Eylem yasağının yedi yıldır Avrupa Konseyi önünde kesintiye uğramadan sürdürülen Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Nöbet Eylemini de kapsadığı öğrenildi.

Valilik tarafından verilen bu eylem yasağı, OHAL  (Olağanüstü Hal)’in yasalarla sürekli hale getirilmesinin ardından Strasbourg’da bir ilk olma özelliğide taşımaktadır.

OHAL’in YASALAŞTIRILMASI

Fransa’da Kasım 2015’te yaşanan bir dizi saldırıdan sonra ilan edilen Olağanüstü Hal, Ekim 2018 tarihinde senatoda oylanan yasa tasarısı sonrasında kalıcı bir şekilde yasalaştırılmıştı. Yasa, valiliklere oldukça geniş yetki alanları açmıştı.

HAREKET KISITLAMASI – Yeni yasa, terör örgütleriyle irtibatlı kişilerin ikamet ettikleri kasaba ya da kent dışına çıkmasını engelliyor ve bu kişilere günlük adli kontrol şartı getiriyor. Söz konusu kişilerin belli bazı bölgelere girişi de yasaklanıyor. OHAL uygulamaları aynı kategorideki kişilere kısmi ev hapsi öngörüyordu. OHAL hükümleri sadece terör şüphelilerine değil aynı zamanda radikal solculara da onları eylemlerden uzak tutmak için uygulanabiliyordu.

 

EV ARAMASI – OHAL uygulamasında olduğu gibi soruşturma makamları yeni yasa uyarınca ev araması yapabiliyor. Ancak OHAL’den farklı olarak aramalarda sadece terör eylemlerine engel olma amacı gözetiliyor ve hakim kararı şartı bulunuyor.

İBADET YERLERİNİN KAPATILMASI – Yeni yasa, yetkili makamlara aşırılık yanlısı fikirlerin propagandasının yapıldığı ibadet yerlerini kapatma yetkisi tanınıyor. Nefret ya da ayrımcılık, şiddet ya da terör eylemlerine destek ibadet yerlerinin kapatılması için gerekçe olabilecek.

LİMAN VE HAVA LİMANLARINDA KİMLİK KONTROLÜ – Yeni yasa liman ve hava limanlarının 10 kilometrelik çapı içerisinde kimlik kontrollerine imkan tanıyor. Hükümet uygulamanın 20 kilometre içerisinde yapmasını önermişti. Fransız Le Monde gazetesi önerinin kabul edilmesi halinde, uygulamanın 39 büyük kentten 36’sını etkileyeceğini ve Fransa nüfusunun yüzde 67’sini kapsamı içine alacağını yazmıştı. Diğer hükümlerden farklı olarak bu madde, 2020 yılından sonra da yürürlükte  olmaya devam edecek.

 

ETKİNLİKLERDE GÜVENLİK ÖNLEMLERİ – Yeni yasa tıpkı OHAL’de olduğu gibi terör saldırısına hedef olabilecek büyük etkinliklerde güvenlik güçlerine çanta ve üst araması yapma yetkisini sürdürüyor.

 

OHAL’in yerine getirilen yeni düzenlemelere göre adli makamların bazı yetkileri valiliklere devredildi. OHAL uygulamaları arasında yer alan, adres baskınları, aramalar, güvenlik bölgesi ilan etme ve ev hapsi gibi çok sayıda güvenlik önlemi yeni yasada valiliklerin yetkisine verildi.

 

Valilikler aynı zamanda camilerin de içerisinde olduğu ibadethaneleri kapatma yetkisine sahip olacak. Terörü destekleyecek veya propagandasını yapacak herhangi bir “yazı”, “konuşma”, “fikir ve teori”, ibadethaneleri kapatmak için sebep sayılacak.

 

Kanuna göre, çocuklarını terör saldırısı gerçekleştirmeye veya yurt dışına bu amaç için gitmeye teşvik eden ebeveyn de cezalandırılabilecek.

 

Yine valilikler özel izin alarak terörü önlemek amacıyla adrese baskın yapabilecek, baskın sırasında evrak ve belgelere el koyabilecek. Valilikler, baskın yapılan yerin sahibini 4 saat tutabilecek.

 

EYLEMLERE DESTEK ÇAĞRISI

Strasbourg DKTM yöneticileri, 18 Kasım 2018 tarihinin ardından düzenlenecek eylemlere duyarlı tüm kesimlerin destek vermesini istediklerini belirttiler.