Anasayfa , Avrupa , Strazburg'da 12 Eylül Paneli

Strazburg'da 12 Eylül Paneli

STRAZBURG | 14 – 09 – 2010 | Strazburg Mezopotamya Kültür Merkezi’nde hafta sonu “12 Eylül ve Sonuçları” konulu bir panel düzenlendi. 12 Eylül askeri darbesinin birçok cepheden tahribatlar yarattığının anlatıldığı panelde, bugün devrimci mücadelenin geldiği aşamada bu tahribatların büyük bir kısmının aşıldığı kaydedildi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde önceki gün Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM), Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonu (ATİK), Avrupa Demokratik Haklar Konfederasyonu (ADHK) ve Demokratik İşçi ve Gençlik Federasyonu (DİDF), “12 Eylül ve Sonuçları” konulu ortak bir panel düzenledi.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin moderatörlüğünü Haydar Ertaşoğlu yaptı. Panelistler CDK temsilcisi Hüseyin Kurtuluş, ATİK temsilcisi Mehmet Cihan, DİDF Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Balcı ve ADHK temsilcisi Yusuf Demir, “12 Eylül ve Emek Cephesi”, “12 Eylül ve Cezaevi”, “12 Eylül ve Göç”, “12 Eylül ve Kürt Hareketi” başlıkları hakkında tartışma yürüttüler.

Panel Moderatör Haydar Ertaşoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. 12 Eylül’ü yeniden hatırlatmak için böyle bir toplantı düzenlediklerini belirten Ertaşoğlu, bugünün kara bir tarih olduğunu ve unutulmaması gerektiğini kaydetti.

Ertaşoğlu, ilk sözü “12 Eylül ve Emek Cephesi” konusunda görüşlerini belirtmek üzere ADHK temsilcisi Yusuf Demir’e verdi. 12 Eylül öncesi emek hareketinin durumunu bilmenin önemli olduğunu belirten Demir, dünyadaki 68 dalgasıyla Türkiye’de de hareketlenen emek cephesinin, 12 Mart 1971 askeri darbesiyle bastırıldığını kaydetti. İşçi sınıfındaki hareketliliğin diğer hareketlere de umut verdiğini vurgulayan Demir, bu nedenle 12 Eylül askeri darbesinin işçi sınıfına da yöneldiğini dile getirdi. Emek cephesinin saldırılar karşısında hazırlıklı olmadığını belirten Demir, 12 Eylül sonrasında da emek hareketinin kendisini toparlamaya çalıştığını kaydetti.

Demir’in ardından “12 Eylül ve Cezaevi” konusunda görüşlerini belirtmek üzere ATİK Temsilcisi Mehmet Cihan söz aldı. Sınıf mücadelesinin sadece dışarıdan örgütlenmediğini dile getiren Cihan, devrimcilerin dışarıdaki görevleri neyse aynı göreve cezaevlerinde de sahip olduklarını belirtti. 12 Eylülden sonra cezaevlerinin devrimci demokrat kişilerle doldurulduğunu kaydeden Cihan, bu kişilerin devrimci mücadeleyi içeride de sürdürdüğünü belirtti. Cezaevlerindeki devrimci direnişin dışarıdaki mücadeleye de güç verdiğini vurgulayan Cihan, bu nedenle bu direnişlerin kanla bastırıldığını belirtti.

“12 Eylül ve Göç” konusunu da DİDF Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Balcı ele aldı. Avrupa’ya, 80 öncesi, kapitalizmden kaynaklı doğal bir göçün olduğunu belirten Balcı, 12 Eylül’den sonra 30 binin üzerinde kişinin siyasi mülteci talebinde bulunduğunu kaydetti. 80 darbesiyle birlikte Türkiye’de bir anda herşeyin durduğunu dile getiren Balcı, Avrupa’ya gelen siyasi mültecilerin burada da yeni bir cephe oluşturduğunu kaydetti. Balcı, politize olmuş göçmen hareketinin yönünü Avrupa’ya dönme ve buradaki emekçi hareketleriyle birleşme durumuna geldiğine dikkat çekti.

CDK Temsilcisi Hüseyin Kurtuluş da “12 Eylül ve Kürt Hareketi” konusunu ele aldı. Kürtlerin 7 bin yıl önce Zerdeştliğe yapılan darbe ile düşüncede kaybettirildiğini belirten Kurtuluş, Kürtlerin 100 yıllık bir savaş geleneği olduğunu dile getirdi. Kürt hareketinin 12 Eylül askeri darbesini beklediğini kaydeden Kurtuluş, “12 Eylül’ü bekliyorduk. Haki Karer’in katledilmesi ve Maraş katliamı bunun işaretlerini vermişti. Hareketin önderliğini bunu gördü ve yurtdışına çıkışını yaptı” dedi. Kurtuluş, Mazlum Doğan, Hayri Durmuş gibi önder kadroların yakalanmasının da hareket için bir darbe olduğunu söyledi.

Panelin ikinci bölümünde dinleyicilerin soruları alındı ve soruların cevaplanmasının ardından panel sona erdi. (ANF)