Anasayfa , Haberler , Son Dakika: Türkiye genelinde eşzamanlı baskında tüm çadırlar dağıtıldı!

Son Dakika: Türkiye genelinde eşzamanlı baskında tüm çadırlar dağıtıldı!

TÜRKİYE | 26 – 04 – 2011 | Mersin ve İzmir`de yapılan baskınlarla eşzamanlı olarak Türkiye`nin tüm illerindeki Demokratik Çözüm Çadırları polis terörü eşliğinde dağıtıldı.

Dün gece sabaha karşı çevik kuvvet  Batman, Malatya Bingöl, Dersim, Adıyaman, Diyarbakır, Şırnak, Kızıltepe, Siirt, Silopi, İdil, Cizre, Nusaybin, Bulanık, Varto, Doğubezayıt,  Van, Adana, Manisa ve Iğdır illerinde kurulu bulunan Demokratik Çözüm Çadırlarına binlerce polis gazlı ve panzerli müdalahede bulunarak, “kamu güvenliğini tehtid” sebebiyle çadırları kaldırdı. Birçok ilde çevik kuvvet ile kitle arasındaki çatışmalar devam ediyor.

Ferhat Tunç Yaralandı

Kitleyle birlikte Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu adayı Ferhat Tunç da saldırıya karşı çadırın içinde oturma eylemine geçince başına isabet eden bir demir sebebiyle kafası yarılarak yaralandı. Polis baskınına karşın yurtseverler sık sık, “AKP çadırı al başına çal”, “AKP şaşırdı sabrımızı taşırdı”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganlar attı.

Tunç: Çadırları Yeniden Kuracağız

Protesto amaçlı alanı terk etmeyen kitle, ateşler yakarak ve sloganlar atarak eylemine devam etti. Burada kısa bir açıklama yapan Tunç, “Bu gece saat 02.00 sıralarında Demokratik Çözüm Çadırı’na el konuldu. Biz bu baskını kınıyoruz. AKP’nin seçim süreci ile birlikte ön gördüğü konsept YSK kararı ile başlamıştır. AKP hükümetinin bu ülkede barış istemediğini halkımızın kurduğu Çözüm Çadırlarına yönelik saldırıları barış taleplerine karşı savaşı ve şiddeti dayatıyor. Dolayısıyla gecenin bu saatinde yapılan baskının savaş konseptinin ta kendisidir. Ancak biz Dersim’de Demokratik Çözüm Çadırını tekrardan kuracağız. Bu halkın demokrasi ve özgürlük talebi engellenemez. Ve sabahın ilk ışıklarıyla yeni bir çadır kuracağız” dedi.

SİLOPİ

Silopi`de baskınla birlikte 3 saat boyunca arama yapan polisin tutumuna ve çadırın kaldırılmasına tepki gösteren Çadırın kaldırılmasına tepki gösteren BDP İlçe Başkanı Bahattin Alkış karara tepki göstererek, “AKP polisleri yine iş başı yaptı. Biz burada çözüm çadırında barış taleplerimizi dile getirmek istiyorduk. Fakat sudan bahanelerle çadırımız toplatılıp el konuldu. Bu davranışla çözüm istemeyen tarafın kim olduğu bellidir” şeklinde konuştu.

KIZILTEPE

Çadır sökülmeye başlarken Belediye Başkanvekili Şerife Alp, “Demokratik Çözüm Çadırı geç saatlerde bir baskın ile karşı karşıya kalmıştır. Kürt sorununun çözümü noktasında tartışma ortamının en uygun yeri olan ve her kesimden insanların uğradığı yerdir. Bağımsız adaylara yönelik veto ile polis kurşunu ile yaşamını yitiren Halil İbrahim Oruç’un ölümü ile başlayan bu gergin durum Türkiye’de demokrasinin önüne geçen güçlerin Kürt halkının demokratik mücadelesinin önüne geçmesinin müdahaleleridir. Kürt sorunu demokratik bir şekilde çözülsün diye mücadele ediyoruz, ama devlet yetkilileri bizim bu talebimize tahammül etmiyor. Kürt halkının demokratik direnişine kimse engel olamayacaktır” diye konuştu. Çadıra düzenlenen operasyonla birlikte çok sayıda yurtsever çadır alanına akın etti.

BDP`nin sivil itaatsizlik kampanyası ekseninde birçok ilde kurulu bulunan Demokratik Çözüm Çadırları Kürt halkı için bir çekim merkezi haline gelerek sık sık devlet baskısıyla gündemleşmişti.