Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , Soma davasında karar çıkmadı, duruşma yine ertelendi!

Soma davasında karar çıkmadı, duruşma yine ertelendi!

Türkiye |20.02.2017| 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasının 15. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Karar çıkması beklenen dava, 18 Nisan’a ertelendi.

Davada Soma Kömür İşletmeleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve Emniyet Teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik’in de aralarında olduğu 6’sı tutuklu 51 kişi yargılanıyordu.

Şirketin patronu ve eski Yönetim Kurulu üyesi Alp Gürkan, Genel Müdür Teknik Yardımcısı Hayri Kebapçılar, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit, İş Güvenlik Uzmanı Murat Bodur, Acil Durum Yöneticisi Haluk Evinç ise katliama ilişkin ayrı olarak görülen „bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma“ suçundan yargılandığı davanın ana dosyayla birleştirilmesinin ardından aynı davada tutuksuz olarak yargılanıyor.

AİLELER ADALET TALEBİYLE YÜRÜDÜ

Yaşamını yitiren işçilerin aileleri, duruşma öncesine İstasyon Caddesi’nde yürüyüş yaparak, sorumluların cezalandırılmasını istedi. Eylemde açıklama yapan Sosyal Haklar Derneği Ege Bölge Temsilcisi Kamil Kartal, davanın sonuna geldiklerini belirtti.

Sorumluların havuz medyasını kullandığını, çeşitli güçleri devreye sokarak davadan istedikleri sonuçları almak istediklerini çok iyi bildiklerini vurgulayan Kartal, „Şimdi yapılması gereken artık sonuna yaklaştığımız bu davaya sonuna kadar sahip çıkmak, çocuklarımızın, kardeşlerimizin, babalarımızın, eşlerimizin intikamı demeyeceğim ama en azından adaletin gerçekleştirilmesi doğrultusunda üzerimize düşen görevi yerine getirmekti. O açıdan en fazla bir veya iki duruşmamız kaldı, daha duyarlı olmaya, daha katılımcı olmaya ve bu uygulanan yukarıdan aşağıya baskı, tehdit ve şantajla mahkemenin kararını değiştirmeye yönelik bu yaklaşımları boşa çıkarttırmak zorundayız“ dedi.

Açıklamanın ardından aileler, duruşma salonuna geçti.

SAVCI MÜTALAA İÇİN SÜRE İSTEDİ

Duruşmada, celse arası gelen evraklar okundu. Savcı esasa ilişkin mütalaa sunmak için yeniden süre talep ederken, sanıkların tutukluluğunun devamına karar verilmesini istedi.

Tutuklu sanıkların savunmalarıyla devam eden duruşmada, sanıkların bilirkişi heyetinin raporuna karşı Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden yeni bir ek rapor alarak mahkemeye sundu.

Sanıklar ve avukatları, ek raporlar ve ailelerin avukatlarının esas hakkındaki mütalaya ilişkin 3 aylık ek süre talep etti. Savcı, gerekli sürenin verilmesi ve tutukluluğun devam etmesi yönünde görüş bildirdi. Sanıkların bir kısmı tahliye talep ederken bir kısmı ise mahkemenin takdirine bıraktı.

Karar çıkmadı dava ertelendi. 15. duruşmada karar çıkması beklenirken, mahkeme başkanı Aytaç Ballı davayı 18 Nisan 2017 tarihine erteledi, tutukluların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.Aileler, davanın uzatılmak istendiğini belirterek, duruşmanın ertelenmesine tepki gösterdi.

Kaynak : Etha