İzmir’de kurulu bulunan Ege Serbest Bölgesi’nde Deriteks’e üye oldukları için işten çıkarılan 14 işçinin başlattığı direnişte SF Deri geri adım attı ve sendika ile şirket arasında mutabakat gerçekleşti.
Taraflar arasında işe iade talepli davalar, haksız rekabet iddiasına dayalı maddi ve manevi tazminat davaları ile ceza şikâyetleri ve sair talepli tüm davalar ve tüm şikâyetlerin sulh yoluyla sonuçlandırılmasına yönelik protokol anlaşması imzalandı. Ayrıca yapılan anlaşmayla ILO’nun 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri olan örgütlenme özgürlüğü ve toplu pazarlık hakkına uygun bir biçimde yapıcı diyaloğun her seviyede devam ettirilmesi konusunda mutabakata varıldı. Anlaşmanın ardından yaşanan gelişmeler şöyle:
1.Bu çerçevede taraflar arasında açılmış bulunan tüm dava ve şikayetler geri çekildi.
2.İşe iade davalarında mahkemelerden talep edilen haklar maddi olarak karşılandı.
3.SF Deri Deriteks’i sosyal taraf olarak tanıdı ve sendika temsilcileri işyeri içinde tüm işçilerle bir toplantı yaparak gelinen nokta ve yapılan anlaşma konusunda bilgi paylaştı.
Direnişte neler yaşandı?
2015 Mart ayında İzmir’de bulunan SF Deri’de sendikal örgütlenmenin başlamasının ardından 14 sendika üyesi işçi işten çıkarılmış ve işçiler Ege Serbest Bölge önünde direnişe başlamıştı.
175 gün süren direnişte işçiler çeşitli engellerle karşılaşmış, işçilerin direniş pankartına el konulmuş, haklarında maddi ve manevi tazminat davası açılmış, demokratik protesto hakları engellenmiş ve haberlerini yapan internet sitelerine erişim yasaklarının gelmesi ve sendika yöneticilerinin yargılanmaya başlamasıyla gündeme oturmuştu.
Sf Deri’de üretim yapan en büyük müşteri konumundaki ve aynı zamanda insan hakları ve sendikal haklar konusunda tedarikçi firmalar için ilkeleri bulunan İngiliz Mulberry markasının süreç içerisindeki hareketsiz tutumu eleştirilmiş ve tepkilerin markaya yönelmesine neden olmuştu.İşçilerin örgütlendiği Deriteks’in bağlı olduğu uluslararası federasyon IndustriAll Global, Mulberry’i işçi haklarına saygı duymaya çağırmış ve Mulberry’i kendi ilkelerine de uymaya davet etmişti.
Sonrasında ise IndustriAll-Labour Start birlikteliği ile imza kampanyası başlatıldı ve imza kampanyası ile Mulberry’e yaklaşık 12 bin mektup ulaştırıldı. IndustriAll Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan’ın da Mulberry’e barışçıl bir çözüm için yaptığı çağrılar önde gelen sektör araştırmaları sitelerinde yayınlandı.
Ardından Avrupa, Amerika ve Asya’da, 13 ülkede SF Deri işçileri için destek eylemleri gerçekleştirildi ve yapılan eylemler BBC Dünya Servisi tarafından iş raporu olarak yayınlandı. Deriteks’in dayanışma ağlarından sosyal partnerleri olan Clean Clothes Campaign ve International League for Brand Responsibility öncülüğünde ve çok sayıda müttefik kuruluş tarafından Eylül ayı içinde SF Deri işçileriyle uluslararası dayanışma eylemleri gerçekleşti.