Anasayfa , Haberler , Sansüre Karşı Binler Sokaklarda

Sansüre Karşı Binler Sokaklarda

İSTANBUL |09-02-2014 |sansüre_hayır_1 Torba Yasa paketi içerisinde geçen Sansür Yasasına karşı binlerce insan sokaklara döküldü. Mahkeme kararı olmadan Başbakanlığa bağlı TİB’e sınırsız sansür hakkı tanıyan yasa ile Gezi İsyanı’ndan beri hükümetin sosyal medyaya karşı sürdürdüğü abluka ve sansür hareketinin bir devamı olan yasa ile birlikte, binlerce insan özgürlüklerini savunmak için eylemler gerçekleştirdiler.

Gerçekleşen eylemlerin İstanbul ayağında ise, Sayfalar Ortaktır Platformunun çağrısı ile İstiklal caddesinde bir araya gelen demokratik kurumlar ve halk Taksim’e yürümek istedi. Polisin kitleye daha toplanma sürecindeki müdahalesi ile başlayan çatışmalarda, içlerinde Halk Cephesi, PDD, ESP, SDP, DHF, EHP ve Partizan’ın da olduğu kurumlar ve halk, taşlarla ve havai fişeklerle direnişe geçtiler.

Süren çatışmalarda “Her Yer Taksim Her Yer Direniş”, “Berkin Elvan Onurumuzdur”, “Hepimiz Ethem’iz Öldürmekle Bitmeyiz” , “Hepimiz Ali’yiz Öldürmekle Bitmeyiz” “Her Yer Rüşvet, Her yer Yolsuzluk” sloganlarını haykıran kitle, uzun süre polisin gaz bombaları ve TOMA’larla gerçekleştirdiği müdahaleye karşı direndi.

Cadde üzerine TOMA’lardan sıkılan gazlı tazyikli suya karşı direnen kitle, aynı zamanda TOMA’ların üzerine de,  Gezi İsyanı sürecinde

Yoğun gaz fişeği ve plastik mermi kullanımı sonrası yaralananların da olduğu eylemde polisin attığı gaz ile Yeşilçam Sokakta bir Cafe’de kısa süreli bir yangın çıktı.

Polisin İstiklal Caddesi ve Tünel tarafından karşılıklı başlattığı saldırı sonucu kitle ise coşkulu sloganları ile direnişi ara sokaklarda devam ettirdiler. Burada da havai fişeklerle saldırıyı püskürtmeye çalışan eylemcilerin İstiklal Caddesi üzerine de çok sayıda yazılama yaptığı görüldü.

Polis saldırısının yumuşaması sonrası yeniden cadde üzerinde gruplar halinde toplanan kitleye karşı azgınca saldıran polisin sokak aralarına ga bombaları atması ve sürekli plastik mermileri cadde üzerinde kullanıyor olması esnaf ve cadde üzerindeki kitlede tepkiler yarattı. Yer yer polisle tartışan kitleye karşı da polisin müdahalesi sert oldu.

Cadde üzerindeki gruplara yönelik saldırıları süren polisin tavrına karşı bir ara cadde üzerinde dağınık insan gruplarının slogan attığı görüldü. Polisin etrafındaki kitlenin ve cadde üzerindeki kitlenin sürekli olarak “Berkin Elvan Onurumuzdur” sloganını attığı görüldü.

Devamla İstiklal Caddesi üzerinde Hazzopulo Hanı önünde bir araya gelen kitle halay çekmeye başladı. Burada bazı eylemcilerin polis TOMAlarının önüne geçerek duram insan eylemi yaptığı görüldü.

Bu eylemlere de azgınca saldıran polis, daha sonra Hazzopulo Hanı içerisine girerek buraya sığınan kitleye saldırarak gözaltılar gerçekleştirdi. Daha sonra ulaştığımız bilgilere göre ise gözaltına alınanlardan bir kişinin burnu kırıldığı, bir kadının da tacize ulaştığı gelen bilgiler arasında.

Gece geç saatlere kadar gruplar halinde süren çatışmalar sonucunda bazı gazetecilerin ve biri çocuk, çok sayıda kişinin gazdan etkilenerek fenalaştığı ve birçok yaralının olduğu gözlemlendi. Alman Hastanesi’ne kaldırılan yaralılar arasında gözünden yara alanlar da var. Yine polis gece boyunca çok sayıda kişiyi de darp ederek gözaltına aldı.

sansüre_karşı_direniş_şubat_2014_22sansüre_karşı_direniş_şubat_2014_4sansüre_karşı_direniş_şubat_2014_23