Home , Haberler , Şakran’da Tutsakların Açlık Grevi 50. Gününde

Şakran’da Tutsakların Açlık Grevi 50. Gününde

İZMİR |05.04.2017| Aliağa Şakran Cezaevi’nde süresiz dönüşümsüz açlık grevi direnişi sürüyor. Ciddi sağlık sorunu yaşayan tutsaklar, ne pahasına olursa olsun eylemlerini sürdüreceklerini vurguladı. Tutsakların aileleri kamuoyuna dayanışma çağrısı yaparken, HDP İnsan Hakları Komisyonu’na hapishanelerdeki ağır hak ihlallerinin sona ermesi için dilekçe verdi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması, Kürdistan’da ablukanın sona ermesi ve halkın güvenliğinin sağlanması ile hapishanelerdeki hak ihlallerinin sona ermesi talebiyle açlık grevine başlayan tutsakların eylemi 50. gününde.

Dihaber’de yer alan habere göre, açlık grevi direnişçilerinden Zana Yatkın’la görüşen ablası Muazzez Baykan, kardeşinin gözle görülür derecede çok kilo kaybettiği belirtti. B1 vitamini verilmeyen tutsakların, talepleri karşılanıncaya kadar direnişi sürdüreceklerini kaydetti.

Açlık grevlerinin ardından hapishanenin koşullarının iyileşmesi yerine baskı ve şiddetin daha arttığını vurgulayan Baykan, şunları kaydetti: “Kardeşim Zana çok zayıflamıştı. Ayakta duruyordu ama gözleri sürekli sabit bir noktaya bakıyordu. Sanki görmüyor gibiydi. Gözlerinin altı, tırnak kısımları morarmıştı. Zor tanıdım kendisini. Güçlü ve karalıydılar her şeye rağmen. ‘Ne olursa olsun açlık grevine devam edeceklerini ve geri dönmeyeceklerini’ söylediler. Bize bakarken de gözleri yine umut doluydu. Durumları artık sıkıntılı evreye girdiğini kendileri de söylüyordu. Kamuoyu ve bütün vicdanlı insanlara çağrı yaptılar.”

HDP’DEN İNSAN HAKLARI KOMİSYONU’NA DİLEKÇE

Tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, süren açlık grevlerine ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na dilekçe gönderdi. Beştaş, Şakran, Sincan, Van hapishanelerindeki açlık grevini sürdüren tutsakların maruz kaldığı hak ihlallerini hatırlattı.

Açlık grevlerinin hukuka uyun taleplerinin karşılanmaması ve görmezden gelinmesi halinde diğer hapishanelerde de açlık grevlerinin yapılacağına yönelik açıklamalara dikkat çeken Beştaş, „Komisyonunuza başvuru yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Cezaevlerinde yaşanan ağır hak ihlallerini tespit etmek ve önlenmesi için gerekli girişimlerde bulunmak üzere, Komisyonunuzun ivedi bir şekilde cezaevlerini ziyaret etmesini talep ediyorum“ dedi. (Kaynak: EtHA)