Anasayfa , Dünya , Rusya’dan Deyrizor açıklaması : “Beyaz Saray, IŞİD’i koruyor”

Rusya’dan Deyrizor açıklaması : “Beyaz Saray, IŞİD’i koruyor”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD öncülüğündeki koalisyonun Deyrizor’daki Suriye ordusu mevzilerini vurmasına ilişkin yaptığı açıklamada “Beyaz Saray, IŞİD’i koruyor” dedi.

zaharova

ABD öncülüğündeki koalisyona bağlı savaş uçaklarının dün (17 Eylül) Deyrizor’da Suriye ordusuna yönelik gerçekleştirdiği ve en az 62 Suriye askerinin hayatını kaybettiği saldırıya ilişkin Rusya’dan bir açıklama daha geldi.

Sputnik’in haberine göre, konuyla ilgili Rossiya 24 televizyonuna konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, “Daha önce Nusra’nın bu şekilde korunduğuna yönelik şüphelerimiz vardı. Suriye ordusuna yönelik gerçekleştirilen bu saldırıların ardından tüm dünya için gerçekten korkunç olan bir sonuca vardık: Beyaz Saray, IŞİD’i koruyor” ifadelerini kullandı.

SOHR: En az 80 asker öldü

Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi’ne göre ise saldırlarda en az 80 Suriye askeri yaşamını yitirdi.

Muhaliflere yakın, İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR) ilk açıklamasında havaalanındaki bir kaynağa dayanarak, “Deyr Ez Zor havaalanı yakınlarındaki hava saldırılarında 30 ila 35 arasında Suriye ordusu öldürüldü. Ancak hangi uçakların bunu gerçekleştirdiğini tespit edemedik” ifadesini kullandı.

SOHR daha sonra aynı kaynağa dayanarak olayda en az 80 askerin öldüğü bilgisinin kendilerine aktarıldığını belirtti.

‘Moskova, bu saldırıdan çok endişeli’ 

ABD’nin bölgede operasyon gerçekleştireceğine dair Rusya’ya bilgi vermediğini belirten Zaharova, “IŞİD’e darbe vuran Suriye ordusuna yönelik doğrudan gerçekleştirilen bu saldırılar bizi derinden endişelendiriyor” dedi.

Zaharova ayrıca, bombardımanların Uluslararası Suriye Destek Grubu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve ikili anlaşmalar çerçevesinde uluslararası toplumun Suriye krizini çözmeye yönelik daha önceki çabalarını baltaladığını belirterek şunları söyledi:

“Bu saldırılar sadece şüphe uyandırmıyor. Aynı zamanda uluslararası toplum tarafından Uluslararası Suriye Destek Grubu, BMGK ve ikili anlaşmalar çerçevesinde elde edilen her şeyi riske atıyor.”

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı, Deyrizor’daki Suriye ordusu mevzilerini “yanlışlıkla” vurduğunu açıklayan ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın “Rusya’yı bombardımanlardan önce bilgilendirdik” açıklamasını yalanlayarak, böyle bir bilgilendirmenin olmadığını açıklamıştı.