Anasayfa , Avrupa , Rotterdam 1 Mayıs Komitesi: Önce Özür İstiyoruz

Rotterdam 1 Mayıs Komitesi: Önce Özür İstiyoruz

ROTTERDAM | 30 – 04 – 2011 | Hollanda-Rotterdam 1 Mayıs komitesi, geçen yılki 1 Mayıs yürüyüşünü pankart sopalarının yasak olmasını sebep göstererek polis terörü eşliğinde dağıtılması talimatını veren Belediye başkanının bu yılki yürüyüşte konuşma yapma talebine “Kitleden ve komiteden özür dilersen konuşma yapabilirsin” şeklinde cevap verdi.

Rotterdam`ın Fas asıllı Belediye Başkanı Ahmed Abutaleb, bu seneki 1 Mayıs yürüyüşü için organizasyon komitesiyle görüşerek, kitleye ve basına yönelik bir konuşma yapmak istediğini bildirdi. Komite buna yanıt olarak yaptığı basın açıklamasında bunun kendileri için bir sorun teşkil etmediğinin altını çizerek “Biz bu yıl da bayraklarımız,pankartlarımız ve pankart sopalarımızla yürüyüşümüzü yapacağız.Belediye başkanı konuşma yapmak istiyor ve yapabilir, ama ancak geçen yıl uyguladığı yasak ve şiddet için özür dilerse.” dedi.

Geçen yıl Rotterdam 1 Mayısı`nda polis, Abutaleb`in “Sıfır Tolerans” başlığı altında yürüttüğü kampanya ekseninde  yürüyüşü orantısız şiddete başvurarak dağıtırken, onlarca kişi yaralanmıs ve gözaltına alınmıştı. Hukuksal yollara başvuran eylemcileri alt mahkeme “polise itaatsizlik suçu”ndan para cezasına çarptırmış olsa da, komite ikinci bir dava açarak pankart sopalarının yürüyüş hakkıyla bütünleştiğini savunmuş ve davayı kazanmıştı.