AVRUPA | 09 – 06 – 2011 | AB’nin İçişleri Bakanları bugün Luksemburg’da bir araya gelerek Romanya ve Bulgaristan’ı, AB kriterlerini yerine getirmiş olmalarına rağmen şimdilik Schengen’e almamaya karar verdiler. 2 ülkenin girişini engelleyen ülke ise son yıllarda AB içerisinde etkinliğini arttıran Hollanda oldu.
Hollanda özellikle Avrupa içerisinde göçmen akımının kontrol altında tutulması politikalarını en belirgin dile getiren ülke olurken, Almanya, Fransa, İsveç, Finlandiya ve Danimarka tarafından da destekleniyor. AB Parlementosu Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e dahil olmasını kararlaştırsa da, kararın geçerli olması için üye ülkelerin oybirliğini sağlaması gerekiyor.
Schengen bölgesi İsviçre, Norveç ve İzlanda’nın da içinde bulunduğu 22 Avrupa ülkesini kapsıyor. İngiltere, Romanya, Bulgaristan ve Kıbrıs anlaşma kapsamı içinde yer almıyor. Schengen bölgesi içerisinde sınır kontrolleri 1985 yılından itibaren kaldırılmaya başlanmıştı.
Karar, yasadışı göç ve suç ile ilgili Avrupa’da artan endişelerin dile getirildiği bir süreçte alındı. Romanya ve Bulgaristan’ın bugün Schengen’e alınmamasında Hollanda Göç ve Sığınma bakanı Gerd Leers büyük bir rol oynadı. Toplantının başında Leers Hollanda’nın Romanya ve Bulgaristan hakkındaki kararı gelecek seneye vermek istediğini açıkladı. Leers: “İki ülkenin de teknik gereksinimlere uymasına rağmen bizim yapılan yasal reformların etkili ve dönüşülmez olduğuna dair kanıtlara ihtiyacımız var. Hukuk devletinin ve yolsuzluğa ve örgütlü suça karşı mücadelenin düzenli hale getirilmesi lazım.“ gerekçeleriyle karşı çıkmalarını açıklamaya çalıştı.
Schengen sistemi Danimarka’nın sınırlarında yeniden kontrollere başlamasından dolayı baskı altında. Almanya bu nedenle Danimarka’yı Avrupa’nın birliğini zayıflatmakla suçlasa da, Kuzey Afrikalı göçmenleri kendi ülkesine girmemesi için Fransa ve Hollanda ile birlikte sınır kontrolleri gerçekleştirmişti.