Home , Haberler , Rojavalı güçler Suriye krizinin çözüm haritasını açıkladı

Rojavalı güçler Suriye krizinin çözüm haritasını açıkladı

fotos

QAMIŞLO – Rojavalı siyasi Kürt güçleri, Suriye krizine çözüm getirmek için hazırladıkları yol haritasını açıkladı.

Suriye krizine çözüm getirmek için bu ay içerisinde birçok defa toplantı gerçekleştiren Kürt siyasi güçleri, bu toplantıların ardından ortak bir çalışma projesi oluşturdu.

Bu ortak proje bugün Qamişlo bulunan TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Bürosunda gerçekleştirilen basın açıklamasıyla duyuruldu.

Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistem Kurucu Meclisi Üyesi ve TEV-DEM Yürütme Konseyi Üyesi Foza Yûsif ile Cizre Kantonundaki TEV-DEM’e bağlı partiler, Suriye Kürt Solcular ve Demokratlar Topluluğu, Suriye Kürtleri Ulusal Birliği, Suriye Kürtleri Demokrat Partisi ve Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Parti temsilcilerinin ortak yaptığı açıklamada, birçok basın kuruluşu da hazır bulundu.

Proje açıklamasının Arapça metni Suriye Kürtleri Demokrat Partisi Genel Sekteri Cemal Şêx Baqî, Kürtçe metni ise TEV-DEM Yürütme Konseyi Üyesi Foza Yûsif tarafından okundu.

Önemli noktalara vurgu yapılan Proje metninde ulus-devletin çözüm için hiçbir yararının kalmadığı, Suriye’de çözümün geliştirilmesi için herkes tarafından kabul edilen ve bütün halk kesimlerinin haklarını güvence altına alan demokratik federal sitem projesi üzerinde ortaklaşıldığı belirtildi. Kuzey Suriye’de ilan edilen demokratik federal sistem projesinin Türkiye, DAIŞ ve El-Nusra işgaline karşı siyasi ve askeri birliği esas alan ve kadın haklarını koruyan bir proje olduğu ifade edildi.

Suriye krizinin çözümü için tartışılan noktalar ise şöyle sıralandı:

-Bu proje sadece Kuzey Suriye’de değil, Suriye genelindeki bütün halklar, inanç, dil ve kültürlerini kapsamaktadır.

-Kürt halkının siyasi, kültürel, sosyal ve ekonomik haklarını Federal Sistemde anayasal güvenceye alınması.

-Süryani, Asuri, Türkmen ve Ermeni halklarının siyasi, sosyal, kültürel ve ekonomik haklarının Federal Sistemde güvence altına alınması.

-Suriye topraklarındaki bütün din ve inançların özgürlüğünü güvence altına alma.

-Her halkın kendi dilinde eğitim görmesi ve kendi dilinde yaşamını sürdürmesi.

-Federal Sistem esas olarak halk tarafından yürütülecektir. Bu yüzden bütün komün ve meclislerde toplumsal sorunları, halkın kendisi tartışmalıdır.

-Federal Sistemde kadın ve erkek hakları eşit olacak ve eşbaşkanlık sistemi esas alınacaktır. Bütün kurumlarda kadının varlığı en az %50 oranında olacaktır.

-Ekolojiyi koruma ve ortak ekonomi inşası esas alınacak ve bütçeler adil bir şekilde dağıtılacak.

-Savunma meşru ve kutsal bir haktır. Bu prensip hiçbir şekilde göz ardı edilmeyecektir. QSD, YPG, YPJ ve Asayiş Güçleri Suriye’nin geleceğinde meşru savunma güçlerinin çekirdeğini oluşturmaktadır.

-Bütün oluşumların karar yetisine sahip olması. Her oluşumdan temsilcilerin belli oranda kotaları bulunacak. Genel seçimlerde yüzde 60 oy oranı esas alınırken, yüzde 40’lık oran da oluşumların nüfus yoğunluklarına göre belirlenecek.

-Seçimlerde oy kullanacak olanlar 18 yaşın üstünde olmalıdır.

Atılması gereken pratik adımlar:

-Üzerinde varılan ortak anlaşmaların sonucunda, görüşme yürüten bütün tarafların aralarındaki anlaşmaya göre hareket ettiklerini teyit etmek için üçüncü bir mecra tarafından gözlemlenmesi gerekmektedir.

-Türkiye, DAIŞ, El-Nusra ve diğer örgütler tarafından gerçekleştirilen işgale karşı, siyasi ve askeri birlik sağlanmalıdır.

-Demokratik yasa projesinin hazırlanmasında bütün Suriye halk kesimlerinin istek ve talepleri esas alınmalıdır. Bunun içinde yasa hazırlık komitesinin kurulması gerekmektedir.

-Suriye Arap Cumhuriyetinin adı Suriye Demokratik Federal Devleti olarak değiştirilmeli ve bayrağı da Suriye halklarının talepleri doğrultusunda değiştirilmeli.

-Suriye halklarının çıkarlarına ters düşen, Türkiye ile imzalanan Adana anlaşması gibi anlaşmaların iptal edilmesi. (ANHA)