Anasayfa , Haberler , Renault’ta üretim durdu, işçiler direnişte

Renault’ta üretim durdu, işçiler direnişte

renaultBosch’ta imzalanan TİS’in ardından Türk Metal’in MESS ile yaptığı sözleşmeyi değiştirmesini talep ederek eylemlere başlayan metal işçisinin öfkesi büyüyor. İşçilerin bir süredir yaptıkları eylemlerle sefalet zamlarına ve sarı sendikaya açığa çıkan tepkileri isyana dönüştü. Bursa Renault işçileri üretimi durdurdu. Binlerce metal işçisi Renault önünde direnişe geçerken, direnişe destek de büyüyor 

 

Bursa’da bir süredir metal işçileri arasında yayılan, sarı sendikayı ve sendikanın imzaladığı TİS’i hedef alan tepkiler  büyüyor. 15 Mayıs gece vardiyasında Renault işçisi iş bıraktı. Direnişe başladı. Binlerce işçi fabrika önünde bekleyişini sürdürüyor.

 

Türk Metal ile Renault yönetiminin imzaladığı 3 yıllık sözleşmeye itiraz eden işçiler, yönetimin zam yapmayacağını açıklaması üzerine 24.00-8.00 vardiyası iş başı yapmayarak fabrika önünde toplandı ve üretimi durdurdu. Fabrikanın içindeki 16.00-24.00 vardiyası ise fabrikanın iç kapısında toplanarak dışarıdakilere destek vermeye başladı. Böylece Renault’da Mayıs ayının başından bu yana ikinci kez üretim durdu. Yaklaşık bir aydır metal işçileri arasında yayılan eylemlerde sarı sendika Türk-Metal hedefe konulmuş, çok sayıda işçi sendikadan istifa etmişti. Mayıs ayının ilk haftasında işçilerin sendikadan istifa etmesi üzerine Türk Metal yöneticilerinin işçilere saldırması tepkileri büyütmüştü.

Metal işçileri direnişi büyütüyor

15 Mayıs sabahının erken saatlerinden itibaren fabrika önünde hareketlilik başladı. İşçiler “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Satılmış sendika istemiyoruz” sloganlarıyla yönetimi de sarı sendika Türk Metal’i de protesto ettiler. Renault yönetimi ise işçilerin yuhalamaları arasında fabrikaya girdi. Fabrikanın 3 vardiyası da yavaş yavaş toparlanmaya başlarken yönetim servisleri iptal ettiği için işçiler kendi imkanlarıyla geldi. Farba, Mako, Ototrim,Coşkunöz, SKT, Maysan Mando ve Delphi işçileri sabah vardiyalarının çıkışında Renault işçisiyle dayanışma göstermek üzere fabrika önüne geldi.

renault-direnis-15-mayis-2-AAYHK BMİS sözleşmesini bağıtladı

Grevi iktidar tarafından engellenen Birleşik Metal Sendikası’nın yürüttüğü toplu sözleşme sürecinin YHK (Yüksek Hakem Kurulu) tarafından bağıtlanmasının ardından açıklama yapan MESS (Metal Eşya Sanayi İşverenleri Sendikası), Birleşik Metal’e (BMİS) yüklenerek Türk Metal’den yana bir dil kullanmış,Türk-Metal’den istifa eden işçileri de “İşyerlerinde eylem yaparsanız gereğini yaparız” diyerek tehdit etmişti. Sarı sendika Türk Metal ise Yüksek Hakem Kurulu’nun Birleşik Metal’in yasaklanan grevini bağıtlamasını fırsat bilerek kendi imzaladıkları sözleşmenin daha iyi olduğunu iddia etmişti. BMİS’in sözleşmesinin kendilerinin gerisinde olduğunu söyleyen sarı sendika açıklamalarıyla BMİS’i itibarsızlaştırmaya çalışmıştı.

BMİS ise yaptığı açıklamada Yüksek Hakem Kurulu’nun kararının yalnızca 3 işyerinde geçerli olduğunun ve MESS’ten istifa eden 8 işyerinde Türk Metal’in imzaladığı sözleşmeden daha iyi koşullarda sözleşme yapıldığının altını çizdi.

Kaynak: Sendika.Org