Anasayfa , Haberler , Pınar Selek’in mahkumiyeti bozuldu

Pınar Selek’in mahkumiyeti bozuldu

turkiye_fransadan_pinar_seleki_istedi_h91935iSTANBUL-11-06-2014- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, sosyolog Pınar Selek hakkında verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu.

Pınar Selek 1998 yılında 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı Mısır Çarşısı patlamasına ilişin yargılandığı davaya ilişkin yeni bir gelişme yaşandı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Selek hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını bozdu.

Yargıtay dairesinin, yerel mahkemenin kararın hukuki yanılgı sonucu verildiğinin belirlendiğine hükmederek, “sair yönleri incelenerek bozma kararı” verdiği bildirildi.

Pınar Selek hakkındaki sava süreci 16 yıldır devam ediyor. Bu dava Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raporunda, “Türk adalet sisteminin eksikliklerini sergileyen bir örnek” olarak yer aldı.

Uluslar arası insan hakları örgütleri ve Avrupa kurumları, Pınar Selek davasında tepkilerini bir çok kez dile getirdi.

Pınar Selek, İstanbul’daki bir mahkemede yeniden yargılanacak. Duruşma tarihi henüz belirlenmedi.  43 yaşındaki Selek, Fransa’da siyasi ilticacı olarak yaşıyor.

1998’de tutuklandıktan sonra, bilirkişi raporunda patlamaya bomba değil LPG’nin yol açtığının belirtilmesi üzerine 2003 yılında serbest bırakıldı. Dava dosyasında toplam 13 bilirkişi raporu bulunuyor. Bunların üçünde patlamanın LPG’den kaynaklı olduğu, dördünde bombanın yol açtığı ve diğer dört raporda ise patlamanın sebebinin belirlenmesinin imkansız olduğu ifade ediliyor.

Raporlar üzerine Pınar Selek, 2006, 2008 ve 2011’de üç kez beraat etti.  Ancak her seferinde Yargıtay tarafından bozuldu. 2012’de bir İstanbul mahkemesi sosyoloğun yeniden yargılanmasına karar verdi e 2013’te ağırlaştırılmış ömür boyu hapse mahkum edildi.