Home , Avrupa , Pazartesi Eylemcileri 7. Yılında da Sosyal Yıkıma, Hak Gasplarına ve Irkçılığa Karşı Yürüdü

Pazartesi Eylemcileri 7. Yılında da Sosyal Yıkıma, Hak Gasplarına ve Irkçılığa Karşı Yürüdü

BERLİN | 19 – 10 – 2010 | Artan sosyal eşitsizliğe, hak gasplarına, ırkçılığa ve adaletsizliğe karşı emekçiler önceki Cumartesi Berlin sokaklarında idi. Yaklaşık 7 yıl önce SPD-Yeşiller hükümetinin Agenda 2010 politikalarına karşı tepki olarak doğan Pazartesi eylemlerinin (Montagsdemo) 7. yılında işçi ve emekçiler yaşanabilir bir geleceğin sağlanması ve Harz IV yasasının kaldırılması için seslerini yükselttiler. 7. Sonbahar eylemi olarak tarihe geçen yürüyüş, Almanya’nın kriz eksenli yıkım politikalarına karşı tepkilerin dile getirildiği etkinlik oldu.

Berlin’in Hermannplatz alanında saat 12:00 den itibaren biraraya gelen binlerce işçi ve emekçi ‘Halk Biziz!’, Atina’dan Berlin’e, Krizin faturasını Emekçilere ödettirmeye hayır!’ sloganlarını haykırdılar.  Almanya’nın çeşitli şehirlerinden Berlin’e akan yaklaşık 7000 emekçinin eylemi Aleksandrplatz meydanında son bulurken burada birde miting gerçekleştirildi.

Almanya Marksist Leninist Partisi (MLPD) ve göçmen kurumlardan Almanya Türkiyeli İşçiler Federasyonu (ATİF) eyleme Almanya merkezi katılırken, eylemde AGİF ve YEK-KOM’da yer aldı. Türkçe ve Almanca atılan sloganlarda, Almanya’da ırkçılık ve faşizm teşhir edilirken, Alman devletinin emekçilere yönelik yıkım politikaları teşhir edildi. Türkiyeli nüfusun yoğun olduğu Kruezberg sokaklarından geçildiğinde ATİF güçleri tarafından almanca ve türkçe ‘Yaşasın enternasyonal dayanışma! Faşizme karşı omuz omuza! Buradayız, Haykırıyoruz, Çünkü Geleceğimiz Çalınıyor! sloganları atıldı. Yürüyüşte ayrıca Türkiyeli Devrimci kurumların sloganları haykırıldı. ATİF korteşinin oldukça canlı olduğu gözlemlendi.

AHM’ye bilgi veren ATİF Başkanı Süleyman Gürcan, bu eylemin Almanya işçi ve emekçi sınıfı açısından önemli olduğunu vurguladı ve ‘günümüzde tüm yıkım ve yoksullaştırma politikalarına karşı yükselen sesler artarak devam ediyor. Avrupa’nın bir çok başkentinden tepkiler yükseliyor. Bu tepkiler haaklıdır, haykırılan talepler daha insanca bir gelecek için haykırılmaktadır. Göçmen ve yerlilerden oluşan işçi ve emekçiler arası birliği, ırkçılığın yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bu günlerde daha da pekiştirmek, ortak mücadeleyi yükseltmek önemli bir görev olarak önümüzde durmaktadır. Sadece temsiliyet düzeyinde katılma böylesi bir bilinci oluşturmada yetersiz kalacaktı. Sınırlarımızı zorladık ve Almanya merkezli olarak bu yürüyüşe katılma gereği duyduk. Bundan sonrada bu türden eylemlere katılmada hiçbir tereddüt göstermeyeceğiz. Eğer sömürü ve talan dahada artacaksa, ırkçılık geliştirilecekse, Muhafazakar-Liberal hükümeti yıkım politikalarına devam edecekse, işçi ve emek cephesi da bu na karşı sesini yükseltecektir. Bizde bu cephenin bir parçası olarak yükselen sese ses katmalıyız’ dedi.

Sis ve yağmura rağmen eylem üç saat sürdü. Eylemde Stuttgart 21 proje karşıtı eylemciler de yer aldı.

Eylemde Grup Haykırış elemenlarıda katılarak destek verdi. Eylem, Aleksandrplatz’ta yapılan miting sonrası sonlandırıldı