Anasayfa , Dünya , Ortadoğu Halk Ayaklanmalarının durağı Suriye durmuyor

Ortadoğu Halk Ayaklanmalarının durağı Suriye durmuyor

SURİYE | 06 – 05 – 2011 | Baskıcı Suriye Rejiminin bir haftadır sürdürdüğü ev baskınları ve gözaltılarıda, halkın isyan dalgasını durduramadı.

Bu haftaki eylemi ‘başkaldırı’ olarak nitelendiren Suriye halkı Cuma namazı’nın ardından ‘Rejimi devirmek istiyoruz’ sloganlarıyla sokağa döküldü. Ülkenin hemen hemen bütün bölgelerinde gösteriler düzenleyen Rejim karşıtı isyancılara güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu en az 26 kişi yaşamını yitirdi.

Başkent Şam’da da rejim bekçilerinin baskıları halkı sokaklardan alıkoyamadı. Esad karşıtı sloganların attıldığı bildiriliyor. Şam Deklarasyonu’nda imzası oldugu gerekçesiyle hapis yatan Riad Seyf, Cami çıkışında gözaltına alındı. Seyf’in kızı Cumana ‘’Babam ve yanındakiler, Midan bölgesindeki El Hassan camisinden çıkarken yanındakilerle bir otobüse bindirilerek gözaltına alındıgını söyledi.

Görgü tanıklarına göre, asker ülkenin bütün önemli meydanlarına yığınak yapmıştı. Aynı zamanda da sokakları tutarak zırhlı araçlar ve tanklarla kontrol noktaları oluşturulmuştu.

Dikkat çeken bir diğer gelişme ise, Kürt halkının yaşadığı illerde eylemlere katılanların sayısının gittikce arttıgı kaydeliyor olması.

Şu ana kadar gözaltına alınanların sayısının 8 bini geçtigini belirten insan hakları örgütleri resmi rakamlara göre 565 sivil ve 100 polis öldügü açıklamasını yalanlayarak yaşamlarını yitiren sivillerin çok daha yüksek oldugunu söyledi.

Twitter hesabına ‘Dara’da Suriye ordusu, halka eğer akrabalarının cesetlerini almak istiyorlarsa Esad’ı destekleyen eylem yapmalarını söyledi’’notunu düşen Suriye’linin sözleri de dikkat çekti.