Anasayfa , Haberler , Nürnberg’de Aralık Ayı Katliamlarına Dair Etkinlik

Nürnberg’de Aralık Ayı Katliamlarına Dair Etkinlik

NÜRNBERG|18.12.2021| Nürnberg Demokratik Güç Birliği (ADGB), Aralık ayı katliamlarını kınayan bir etkinlik düzenledi.  Roboski, Maraş ve 19 Aralık Hapishane katliamlarının nedenleri ve sonuçları üzerine yapılan etkinlik üç saat sürdü. Etkinlik, Devrim ve Demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler şahsında yapılan saygı duruşuyla başladı. Avrupa Demokratik Güçbirliği’nin günün önemine ilişkin hazırladığı bildiri okunduktan sonra sinevizyon gösterimiyle yapılan katliamlar belgelerle sunuldu.

Sonra gündeme ilişkin konuşmacılar söz aldılar. İlk sözü alan Şehbal Şenyurt, devletin genel politikasına ve muhalif güçlere nasıl yaklaştığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Tekçi zihniyetin, kendisi gibi olmayanlara karşı katliamcı, soykırımcı, asimile eden bir politika izlediğini belirtti. Ve bu faşist zihniyetin Maraş’ta, 19 Aralık Hayatları Söndürme operasyonunda, Roboski’de onlarca, yüzlerce insanı vahşice katlettiğini belirterek Roboski öncesi ve sonrasını ayrıntılı olarak anlattı.

İkinci konuşmacı ATİF temsilcisi Ahmet Ali, hapishanelerin sınıf mücadelesindeki önemi üzerine belirleme yaptıktan sonra hapishanelerdeki katliamların burjuvazi için önemine değindi. Devrimci tutsakları teslim alarak sokaklara hakim olmayı, sonrada topluma korku vererek tecriti meşrulaştırmayı planlayan burjuvazi bunda kısmı başarı sağlasada devrimci direnişi teslim alamadığını belirtti. Bugün hala F tipi hücrelerde sosyalist, devrimci-demokrat tutsakların direndiğini söyledi. İboların, Mahirlerin, Denizlerin yarattığı devrimci direniş çizgisinin zindanlarda devam ettiğini söyleyerek şuan Türkiye zindanlarında yaşanan ölümlere karşı duyarlılık çağrısı yaptı.

Son konuşmacı Ozan Emekçi, Maraş katliamını ayrıntılı olarak anlattı. İttihat ve Terakki Partisi’nin bir devamı olan faşist Türk Devletinin, Türk-islam sentezi çerçevesinde yapmış olduğu ve hâlâ yapmaya devam ettiği asimilasyon, katliam ve soykırımları kısaca teker teker anlattı. Ecevit’in Karaoğlan değil, Karayılan olduğunu söyleyen Ozan Emekçi Maraş’da yaşanan katliamı ve bu katliama karşı verilen direnişi örnekler vererek anlattı. Asimilaysona karşı alevileri,yurtseverleri ve devrimci-demokratları  hepbirlikte faşizme karşı omuz omuza mücadeleye çağıran açıklamalarda bulundu.

Kültürel bölümde ise yerel sanatçı Ozan Veli ve Ozan Emekçi söyledikleri türkü ve marşlarla kitleyi daha örgütlü bir mücadeleye çağırdılar.