Home , Dünya , Nelson Mandela yaşamını yitirdi

Nelson Mandela yaşamını yitirdi

etha-20100211-Nelsonmandela_extAHM | 05-12-2013 | Irkçılığa karşı mücadelenin sembolü Güney Afrika’nın ilk siyahi lideri Nelson Mandela dün gece yaşamını yitirdi. Mandela’nın ülkesinde yas ilan edildi, bayraklar yarıya indirildi.Güney Afrika’nın efsanevi lideri Nelson Mandela yaşamını yitirdi. 95 yaşındaki Mandela uzun zamandır akciğer enfeksiyonu hastalığıyla mücadele ediyordu.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, efsane lider ve ülkenin ilk siyahi cumhurbaşkanı Nelson Mandela’nın öldüğünü açıkladı.

ÜLKEDE YAS İLAN EDİLDİ

Hayatını, Güney Afrika’da uygulanan ırk ayrımcılığına karşı mücadeleye adayan adayan ve bu uğurda 27 yılını hapiste geçiren efsane lider Nelson Mandela’nın ölümü üzerine, cenazesi toprağa verilinceye kadar ülkede yas ilan edildi. Ülkede bayraklar yarıya indirildi.

ÖZGÜRLÜĞE ADANAN BİR YAŞAM

Güney Afrika Cumhuriyeti’nde ırkçılığa karşı mücadelenin sembol ismi olan Nelson Rolihlahla Mandela, 18 Temmuz 1918’de dünyaya geldi. Bütün hayatını özgürlük mücadelesine adayan Mandela Güney Afrika’da Tembu kabilesinin şefinin oğluydu. Mandela, Fort Hare University College’daki hukuk eğitimine, ırkçı yönetime karşı organize ettiği öğrenci eylemleri nedeniyle bir süre ara vermek zorunda kaldı. Mandela, 1942’de Witwaterstrand Üniversitesi’nden mezun olmasının ardından Güney Afrika tarihindeki ilk siyahi avukat oldu.

YAŞAMINI MÜCADELEYE ADADI

Siyahların ırk ayrımcılığıyla mücadele etmek amacıyla kurduğu Afrika Ulusal Kongresi’ne (ANC) 1948’de katılan Mandela, 1950’de başkanlığa seçildi. Güney Afrika’da beyazların ırkçılığa dayalı rejimine karşı sürdürdüğü mücadele nedeniyle ilk kez 5 Ağustos 1962’de tutuklandı ve 27 yıl cezaevinde kaldı. Uzun süre Devlet Başkanı Frederik Willem de Klerk’le barış müzakerelerinde siyahların lideri olarak yer aldı. Mandela, 1990’da 71 yaşındayken serbest kaldı. Demokratik bir Güney Afrika kurulması için mücadele eden Mandela’nın çabaları 18 Mart 1992’de sonuç verdi ve siyahlar ülkede eşit vatandaşlık hakkına kavuştu. Anayasa değiştirildi ve uzun süreli ırkçı Apartheid rejimi sona erdi.

HAKİKAT VE UZLAŞMA KOMİSYONU GİRİŞİMİ BAŞLATTI

Siyahların eşit vatandaşlar olarak kabul edilmesinin ardından Güney Afrika Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Mandela, 10 Mayıs 1994’te yemin ederek ülkenin ilk siyahi cumhurbaşkanı oldu. 5 yıl boyunca Cumhurbaşkanlığı yapan Mandela, ülkenin yeni anayasasını oluşturdu, geçmişte yapılan insan hakları ihlallerini araştırmak için Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu girişimini başlattı.

Görevde kaldığı sürece toprak reformunu destekleyen, yoksullukla mücadele eden ve sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması için çalışmalara önem veren Mandela, cumhurbaşkanlığını bir dönem daha sürdürmesi yönündeki teklifi kabul etmedi, yerini yardımcısı Thabo Mbeki’ye bıraktı.

Mandela, cumhurbaşkanlığından ayrıldıktan sonra, kurduğu Nelson Mandela Vakfı aracılığıyla yoksullukla ve HIV/AIDS hastalığıyla mücadele için faaliyetlerini sürdürdü. Daha sonra doğduğu köy Qunu’ya dönen Mandela, yaşamını yitirene kadar burada kaldı. Mandela 2011’de yakalandığı solunum enfeksiyonu sorunu nedeniyle tedavi görüyordu.

Yaşamı boyunca çok sayıda barı ödülüne layık görülen Mandela, en son „Güney Afrika’daki ırk ayrımcılığına dayanan rejimin barışçı yollardan ortadan kaldırılması ve yeni bir demokratik Afrika’nın temellerini atmak“ yönündeki çalışmaları nedeniyle 1993’te Nobel Barış Ödülünü almıştı.