Anasayfa , Avrupa , “Ne Bir Gün Fazla, Ne Bir Euro Eksik”*

“Ne Bir Gün Fazla, Ne Bir Euro Eksik”*

FRANSA|14.03.2023| Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmasını öngören yasa tasarısı ülke genelinde Genel Grevler ve farklı eylemlerle protesto edilmeye devam ediyor. Uzun yıllardan sonra ülke çapında örgütlü bulunan işçi, memur ve gençlik sendikaları biraraya gelerek yasa tasarısının kabul edilmemesi için çalışmalar yürütüyorlar. Gerçekleştirilen genel grevlerden dolayı okullardaki eğitim, ulaşım, enerji ve kamu hizmetlerinde iş bıraklamar oluyor. Metro, tren, benzin istasyonları çalışmıyor.

Emeklilik yaşının 64’e yükseltilmesi devlet kasasına yaklaşık 17,7 Milyar euronun girmesi anlamına geliyor. Hükümet sözcüleri varolan emeklilik sisteminin devlete yük olduğunu ve bu şekilde devam etmesinin “imkansız” olduğunu iddia ediyorlar. Sendikalar ise devletin ihtiyacı olan paranın emeklilerden değil zenginlerden alınması gerektiğini, zenginlere yönelik yükseltilmiş bir vergi sisteminin bahsedilen paradan daha fazlasına olanak sağlyacağını söylüyorlar.

Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre halkın yüzde 66’sı yeni tasarıya karşı. Mecliste yeterli çoğunluğa sahip olmayan Macron hükümeti tasarıyı yasalaştırmak için diğer partilerin desteğine ihtiyaç duyuyor. Ancak kendi partisinin içerisinde de tasarıyı desteklemeyen milletvekillerinin olduğu biliniyor. Başbakan Elisabeth Borne, “Emeklilik sistemimizi değiştirmenin Fransızların kafasında soru işaretleri ve korkular yarattığının farkındayım” diyerek halkı ikna çalışacaklarını açıkladı. Tüm karşı koyuşlara rağmen yasayı, anayasada hükümete istediği yasayı geçirme hakkını tanıyan 49-3 maddesini kullanarak geçirme şansları var. Bu maddeyi şimdiye kadar 10 defa kullanan hükümet, emeklilik yasa tasarısında varolan büyük tepkiler yüzünden henüz kullanmış değil.

9 Mart tarihinde senatoda görüşelen yasa tasarısı 201’e 115 oyla kabul edilerek meclise gönderildi. Sendikalar hükümete çağrıda bulunarak görüşme talebinde bulundular. Mecliste görüşüleceği güne kadar eylemlerin devam edeceğini açıkladılar. Kamu sektörünün yanı sıra özel sektörde çalışan yüzbinlerce işçi de eylemlerdeki yerlerini alıyorlar. ATİK gibi göçmen örgütlerin taraftarları da bu eylemlere katılarak tepkilerini ortaya koyuyorlar.

*Eylemlerde taşınan, “Ne bir gün fazla, ne bir euro eksik” pankartı.