Anasayfa , Dünya , Mısır’da Özgürlük Talebi Ordu ve İhvan Kıskacında!

Mısır’da Özgürlük Talebi Ordu ve İhvan Kıskacında!

misirMISIR |10-07-2013 | Mısır’da Mursi’ye karşı gelişen halk ayaklanmasının ardından, Mursi’yi devirmek bahanesiyle yönetime el koyan orduya rağmen Mısır sokakları yanıyor. Halkın, Mursi’nin uygulamalarından bıktığını ifade etmeye başlamasının ardından yapılan darbenin sonrasında eylemler zaman zaman çatışmaya dönüşüyor. Darbeden bu yana onlarca insan yaşamını yitirdi, yüzlercesi de yaralı.

 

Dün, Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) sözcüsü Muhammed Baltaci; Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde Muhammed Mursi’ye destek veren kitlenin sabah namazı kılmaktayken üzerlerine ateş açıldığını belirtti. Saldırı sonucun da 50’ye yakın kişi öldü, 300’den fazla kişi yaralandı.

 

Cumhuriyet Muhafızları Karargâhı önündeki kanlı saldırı sonrasında Müslüman Kardeşler ayaklanma “devrimi tanklarla çalmaya çalışanlara karşı ayaklanma” çağrısı yaptı, geçici yönetim tarafından sunulan seçim takvimini reddetti. Selefiler de saldırı sonrasında geçici başbakan belirlenmesi için görüşmelerden çekildi.

 

Daha sonra Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adil Mansur, Şubat’ta parlamento seçimleri yapılacağını, dört ay içinde de yeni anayasa için referanduma gidileceğini açıkladı.

 

mısır çatışma2Buna göre, geçen hafta askıya alınan anayasanın yeniden oluşturulması için 15 gün içinde bir panel kurulacak. Yapılacak değişiklikler, dört ay içinde referanduma sunulacak. Bu süreç de 2014 yılının başında, Şubat ayı ortalarında parlamento seçimlerine zemin hazırlayacak. Mısır kaynakları, geçici cumhurbaşkanı ve askeri yönetimin yaptığı görüşmelerde geçici başbakan adayı olarak Mısır Ekonomi Bakanı Samir Rıdvan adı üzerinde uzlaştıkları da iddia edildi.

 

Seçim takvimiyle ilgili bir açıklama yapan Müslüman Kardeşler hareketinin lider kadrolarından, Özgürlük ve Adalet Partisi Başkan Yardımcısı İsam el Aryan, anayasayı “darbecilerin atadığı bir adamın ülkeyi başlangıç noktasına geri götüren fermanı” olarak tanımladı. Partinin hukuk danışmanı Ahmed Abu Baraka da takvimi geçersiz ve gayrimeşru ilan etti.

 

Askerin kanlı müdahalesi, geçtiğimiz bir yıllık süreçte Müslüman Kardeşler ile ciddi gerilimler yaşayan ve son olarak askeri darbeye destek veren Selefilerin Nur Partisi’nin de geri çekilmesine yol açtı.

 

Nur Partisi, yaşanan saldırıyı “katliam” olarak niteledi ve geçici başbakanın belirlenmesi için yürütülen görüşmelerden çekildiğini duyurdu.

 

Ordu, darbe yaparak ülkeye huzur getireceği vaadinde bulunmuştu ancak Mısır’da ortaya çıkan tablo bunun aksini gösteriyor. Mısır her geçen gün giderek daha fazla çatışmaya sürükleniyor. Halkın Mursi’ye yönelik öfkesine ve özgürlük talebine darbeyle yanıt veren ordu gerçekleştirdiği katliamlar ve uygulamalarıyla iç savaşın eşiğine geldi. İsyanın hedefi Müslüman Kardeşler’in ayaklanma çağrısı ülkede büyük bir tedirginlik ve endişe yarattı.

 

(Kaynak: Sendika.org, Cumhuriyet)