Anasayfa , Dünya , Mısır'da eylemler referandumu ertelettirdi

Mısır'da eylemler referandumu ertelettirdi

MISIR | 08 – 12 – 2012 | Mısır’ın başkenti Kahire’de Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’ye diktatörlük yetkisi veren düzenlemeye ve şeriat anayasasına yönelik tepkiler devam ederken Adalet Bakanı yaptığı açıklamadan Mursi’nin referandumu ertelemeye hazır olduğunu duyurdu.

Çarşamba günü muhaliflerin Başkanlık Sarayı önünde başlattıkları eylemlerin ve çıkan çatışmaların ardından açıklama yapan Mursi muhalefete diyalog çağırısında bulunmuştu. Mursi her ne kadar muhalefete diyalog çağrısında bulunsa da tartışmalı anayasa ve kararname konusunda geri adım atmayacağını bildirmişti.

Muhalifler ise Mursi’nin diyalog çağrısına rağmen müzakere etmeyeceklerini açıkladı. Mısır’da muhalif grupların ve bazı siyasi öznelerin oluşturduğu Ulusal Kurtuluş Cephesi Mursi yönetiminin artık gayri meşru olduğunu bildirdikten sonra eylemliliklerine devam edeceklerini açıkladı.

Dün sabah saatlerinde tekrar başlayan protestolar gün boyunca devam etti. Yüz binlerce muhalif süreci protesto etmek için çeşitli kollardan yürüyüşe geçerek Başkanlık Sarayı’na doğru hareket etti.

Yürüyüş esnasında polis barikatı ile karşılaşan eylemciler yer yer polis barikatlarını aşarak yürüyüşlerine devam ettiler. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Cuma eylemleri sırasında 11 kişi yaralandı.

Dün gece saatlerinde de devam eden gösteriler sonunda açıklama yapan Mısır Adalet Bakanı Ahmet Mekki Muhammed Mursi’nin referandumu ertelemeye hazır olduğunu açıkladı. Ancak ertelemeye karşı muhalefetin yargıya başvurmayacağının garantisi istendi.

Gece saatlerine kadar devam eden gösteriler esnasında konuşan Ulusal Kurtuluş Cephesi lideri Muhammed el-Baradey, Muhammed Mursi’yi anayasal düzenlemeyi hemen bu gece iptal etmeye çağırırken, referandumun da “ulusal konsensüs” sağlanana kadar yapılmamasını istedi.

Devrimci Kurtuluş Cephesi: “Devlet otoritesini tanımıyoruz”
Mısır’da protestolar sürerken sanayi kenti Mahalle’de halk tarafından oluşturulan “Devrimci Kurtuluş Cephesi” devlet otoritesini tanımadığını ve şehrin yönetimi için seçimle işbaşına gelecek bir “devrimci konsey” seçileceğini duyurdu.

Bu iddiaların ardından açıklama yapan Müslüman Kardeşler’den Muhtar el-Aşri iddiaları reddederek bütün gün Mahalle şehrinde olduğunu açıkladı. Mahalle’nin kent konseyi başkanı İsmail Fethi de 3 bin kişilik barışçıl bir gösterinin olduğunu ancak “devrimci konsey” gibi bir oluşumun kurulmadığını dile getirdi.

Obama Mursi’nin diyalog çağrısını destekledi
Muhammed Mursi’nin Mısır’da yaşananların ardından muhalefete yaptığı diyalog çağrısına beyaz saraydan olumlu tepki geldi. Beyaz Saray’dan gelen açıklamaya göre Obama Mısır’daki muhalif grupları önkoşul olmaksızın Mursi ile görüşmeye davet etti. Ayrıca Obama bütün siyasi öznelere seslenerek destekçilerine şiddetin Kabul edilemeyeceğini açıklamalarını bildirdi.

(soL – Dış Haberler)