Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti önümüzdeki günlerde uluslararası basın örgütleriyle Erdem Gül, Can Dündar ve tüm tutuklu gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları için bir imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın İş, halkın haber alma hakkının önündeki engellerin kaldırılması ve gazetecilik mesleğinin hedef gösterilmeden, saldırıya uğramadan yapılabilmesi için bir basın toplantısı düzenledi. Ankara’da Mülkiyeliler Lokali’ndeki basın toplantısında, halkın haber alma hakkı için gazetecilerin tutuksuz yargılanması çağrısı yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Sendikası, önümüzdeki günlerde uluslararası basın örgütleriyle Erdem Gül, Can Dündar ve tüm tutuklu gazetecilerin tutuksuz yargılanmaları için bir imza kampanyası başlatacaklarını duyurdu.
İktidarın tek tip gazetecilik istediğini, bunun da gazeteciler üzerinde ağır bir baskı yarattığını ifade eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, konuşmasında şunları dile getirdi:
Türkiye’de gazetecilerin üzerinde ağır bir baskı var. Güneydoğu’da gazetecilik yapmak her geçen gün zorlaşıyor. Diyarbakır’a biz de gittik. Haber Nöbeti tutmak için giden meslektaşlarımızın izlenimlerine göre, bölgede gazetecilik zorlaşıyor. Gazeteciler cezaevine giriyor, çıkıyor. Cezaevinde meslektaşlarımız var. Çağdaş demokrasilerde bir gazeteci bile cezaevinde değil. Ülkemizde gazetecilerin cezaevinde olması normal sayılıyor. Bir takım arkadaşlarımız hep iktidara yakınlığını sürdürüyorlar. Tek tip gazeteciliği savunuyorlar. Bütün bunları dikkate aldığımız zaman; gazeteciler olarak dayanışma içinde olmamız lazım. Meslektaşlarımız tutuksuz yargılansınlar. Özgürlükleri ellerinden alınmasın.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay ise şöyle dedi:
Türkiye’de doğru haber yazanlar gözaltına alınıyor, tutuklanıyorlar. Can Dündar ve Erdem Gül de uzun süredir cezaevindeler. Meslektaşlarımızın cezaevinde olmasının basın ve ifade özgürlüğü ile uyuşmadığını düşünüyoruz. Arkadaşlarımızın özgürce haber yapmasını istiyoruz. Gazetecilik yargılanıyor. Bunun olmamasını istiyoruz. Anayasa Mahkemesi konuyu görüştü, genel kurul tarafından karara bağlanmasına karar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin basın ve ifade özgürlüğüne sahip çıkacağına inanmak istiyoruz. Arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını da sağlayacağını umuyoruz.
Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Uğur Güç, Ankara’daki patlamanın üstünden bir saat geçmeden yayın yasağı getirilmesine tepki göstererek şunları kaydetti:
Hiçbir ülkede gazeteciler üzerine bu kadar korku iklimi yaratılmaya çalışılmıyor. Terör örgütü üyeliğinden suçlanmıyor. Dünkü patlamada ambulans gelmeden yayın yasağı geldi. Dün de gördüğünüz üzere, olayın üstünden bir saat bile geçmeden yayın yasağı geldi. Halkın Haber alma hakkı yine engellendi.