Anasayfa , Avrupa , Meşale’yle Dayanışmaya Devam

Meşale’yle Dayanışmaya Devam

ULM |22.05.2017| Üç haftadır İstanbul’da tutuklu bulunan gazeteci Meşale Tolu ile dayanışma amacıyla “memleketi” Ulm şehrinin merkezinde yine dayanışma mitingi düzenlendi. Mitinge Alman öğretmeni de gelip bir konuşma yaptı.

Meşale Tolu için memleketi Ulm’da, Halkların Demokratik Kongresi – Avrupa (HDK-A) bünyesinde faaliyet yürüten HDK-Ulm ve “Meşale ile Dayanışma Komitesi” tarafından düzenlenen şehir merkezindeki ikinci mitinge, bugün de, kötü hava koşullarına rağmen yüzden fazla kişi katıldı.

Bugünkü mitinge de, Meşale Tolu’nun babaanne, kardeş, amca, kuzenlerinin yanı sıra, çok sayıda Alman ve Türkiyeli devrimci, demokrat ve yurtsever insan hakları savunucuları katıldı. Mitingte Yeşiller Eyalet Milletvekili Jurgen Filius da bir konuşma yaparak insanlık dışı uygulamayı protesto ederek, dayanışmanın büyütülmesi çağrısında bulundu. Yine Tolu’nun eski öğretmeni Angelika Lanninger duygu yüklü bir konuşma yaparak, “Tolu’ya sahip çıkalım” dedi. Lanninger yakında yapacakları basın toplantısıyla, Tolu’nun mezun olduğu lise olan Anna-Essinger-Gymnasium’da devam eden imza kampanyası çalışmasının detaylarını açıklanacağını duyurdu.

HDK-Ulm ve Meşaleyle Dayanışma Komitesi tarafından düzenlen mitinge SKB, AGİF, Young Struggle, ADHF, ATİF, Laichingen Barış İnisiyatifi, SYKP, NAV-DEM, MLPD destekledi.

Meşale için kurulan “Meşale ile Dayanışma Komitesi” önümüzdeki günlerde de çeşitli girişimlerde bulunacak, farklı farklı etkinlikler gerçekleştirecek. Yine, bundan sonra da her cuma saat 18-19 arasında Ulm şehir merkezinde dayanışma çadırı ve enformasyon standı açılacak. Standta, Meşale’nin şahsında tüm tutuklu gazeteciler, HDP’li ve diğer devrimci, demokrat, yurtsever aktivist ve politikacılar gündeme getirilecek, durumları hakkında kamuoyu oluşturulacak.

Almanya’nın gündeminde

Ulm doğumlu Almanya vatandaşı, 33 yaşındaki çevirman ve gazeteci Meşale Tolu, bir süre önce İstanbul’da, 30 Nisan sabahı saat 04.30 sularında evi polis tarafından basılarak gözaltına alınmıştı. Meşale Tolu ile dayanışma eylemleri tüm Avrupa’da sürüyor. Tolu’ya Almanya medyası da büuük ilgi gösteriyor, Alman televizyon, radyo ve gazeteleri ile internet haber siteleri her gün kendisinden bahsediyor.

Tolu, Almanya’da bulunduğunda da Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) bünyesinde aktif politika yapıyordu. Tolu’nun insanlık dışı bir uygulamayla, 2,5 yaşındaki oğlunun da yanında bulunduğu anda gözaltına alınıp tutuklanması, günlerdir tüm Avrupa’da protesto ediliyor.

Tolu olayı, Türkiye’de aylardır tutuklu bulunan Alman gazetesi Welt’e çalışan gazeteci Deniz Yücel olayından sonra, büyük ses getiren ikinci olay oldu. (Avrupa Forum)