Home , Avrupa , Mannheim´de Deniz Gezmiş ve Dersim Tertelesi Anması

Mannheim´de Deniz Gezmiş ve Dersim Tertelesi Anması

Anhang 1MANNHEIM | 05-05-2014 | 04.05.2014  Pazar günü Mannheim’deki derneğimizde Deniz Gezmiş ve Dersim Tertelesi anması gerçekleştirildi.  Öğlen saat 14.30´da başlayan etkinliğe yaklaşık  70 kişi katildi. Etkinliğin Moderatörlüğünü dernek yönetim  kurulu üyesi  bir konuşma ile başlattı.  4 Mayısın anlam ve önemini içeren Dersim Tertelesi ile hayat hakki bulan Dersim katliamının ve ardından  idam sehpalarındaki duruşlarını ve ölümlerine ilişkin bir anma gerçekleştirileceğini açıkladı. Bu bağlamda bu mücadelede emek harcamış devrimci önderlerin şehit düşmelerinin ve Dersim şehitleri için herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet etti.

Saygı duruşunun ardından Dersim katliamına, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına ilişkin kısa bir Sinevizyon gösterildi. İlk konuşmacı olarak  Hasan Dursun´a söz hakkı verildi.  1937-1938 Dersim’in imha tarihidir, devlet tarafından tek dil, tek ırk, tek din yaratma isteği  baskılar ve asimilasyon politikaları Dersimde olayları tam bir soykırım ve tam bir terteleye dönüştürdü. 04.05.1937 tarihinde verilen usulen bakanlar kurulu kararı ile 70 bin Dersimli katledilmiş ve bunun dışında on binlerce sivil sürgün edilmiştir. Dersim katliamının ilk ve tek katliam ve soykırım olmadığını dile getiren Hasan Dursun, Dersim tertelesinden sonra Ermeni ve Süryani soykırımlarının da gerçekleştiğini belirtti.  1938 tarihini anlamak onu tanımakla geçer. Unutma ve unutturma sözleri ile Hasan Dursun konuşmasını bitirdi.

İkinci konuşmacı olarak Doğan Ocak söz aldı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anlatmadan önce, Dersim katliamının büyük bir trajedi olduğunu ve bu zulmü ve sahiplerini kınadığını dile getirdi.

1971 döneminin önderlerini kısa bir sunumla anlatmaya başladı. Tarihe ilişkin bilgileri bizimle paylaştıktan sonra, tarih nedir ve tarihi nasıl algılamamız gerektiğini bizlerle paylaştı. Devrimcilerin mücadelesinin Spartaküs ile başladığını unutmamamız gerektiğini anlatan Doğan Ocak,  70’lerde üç farklı örgütlenme yapısının önemini açıkladı. 1960’larda başlayan çatışmalar, sınıf çatışmalarının en büyük ve önemli çatışma aşamalarıdır.

Deniz Gezmiş’in biyografisine değindikten sonra, Sinan Cemgil ile birlikte THKO’yu kurar ve devlete karşı ilk adımlar atmaya başlarlar. 1971 silahlı hareketi Türkiye açısında büyük bir olgudur ve Türkiye’de yeniden yükselen devrimci mücadelenin ana esin kaynağını oluşturmuşlardır.  Doğan Ocak konuşmasını Nazım Hikmet’in bir şiiri ile bitirdi. Anmanın ikinci bölümünde katılımcıların, soru ve görüşleri ile  tartışma daha nitelikli ve verimli bir hale getirildi.