Home , Avrupa , Madımak / Carina’nın Günlüğü Avrupa’da Sinemalarda

Madımak / Carina’nın Günlüğü Avrupa’da Sinemalarda

madimak_carina_nin_gunlugu_avrupa_da_sinemalarda_h96751_b18ca2 Temmuz 1993 de Sivas’taki Madımak Oteli katliamında yanarak yaşamını kaybeden Hollanda vatandaşı Carina’nın Günlüğü 1 Ekim tarihinden sonra Avrupa sinamalarında gösterime giriyor.

Carina Cuanna Hollanda vatandaşı Antropoloji bölümü öğrencisi 22 yaşında genç bir kadındır. ‘’Türk Kadını’nın Toplumdaki Yeri’’ konulu bir tez yapmak üzere Haziran/1993 Türkiye’ye gelir.

Arkadaşı Maryze Hollanda’da yaşayan Türk kadınları üzerine araştırma yapacak, beş ay sonra ellerinde ki verileri karşılaştırarak tezi hazırlamış olacaklardı. Yabancılar şube Türkiye görevlisi Rahmi Bey ile tanıştılar, konuyu anlattılar. Ailesi ile görüşen Rahmi Bey Carina’yı Ankara’ya ailesinin yanına yönlendirdi. Daha önce aileninde Hollanda’da yaşaması sebebiyle hemen uyum sağlayarak güzel vakit geçirmeye başladı. Bir kaç gün sonra ailenin yeğenleri Yasemin ve Asuman (Kardeş) ile tanıştı. O günlerde iki kardeş yaklaşık on gün sonra Sivas’ta yapılacak 4.Pir Sultan Abdal Etkinlikleri için hazırlık yapmaktalar.

Carina, Yasemin ve Asuman’ın çalışmalarını merak ederek zamanının büyük bölümünü onlarla geçirmektedir. Notlar alır insanlarla görüşmeler yapmaya başlar, her şey istediği gibi gitmektedir. Beklenen gün geldiğinde Carina arkadaşları ile birlikte Sivas’a gider. 1 Temmuz günü Sivas’a ulaşırlar, Carina fotoğraflar çeker etkinliğe katılan insanlarla tanışır. Ertesi gün 2 Temmuz şehirde gergin bir hava oluşur.

Bir grup kökten dinci gerici faşistin, Aziz Nesin’in etkinliğe katılmasını bahane  ederek,Cuma namazı sonrası „allahu ekber“ nidalarıyla ayaklanmaya başlar. Önce festival alanına,sonra valiliğe oradanda etkinlik için gelenlerin konakladığı Madımak Oteli’ne yürürler. Saatlerce süren gerilimin ardından giderek artan kalabalık oteli ateşe verirler.  Olay yerinde yüzlerce silahlı asker bulunmasına rağmen kimseye müdahale edilmez. Uzun süre devam eden can pazarında ülkenin okuyanı, yazanı, gazetecisi, sanatçısı, aydınları ve tek suçu Türkiye’yi sevmek olan Hollanda’lı misafir Carina Cuanna yanarak yaşamını yitirir.