Anasayfa , Avrupa , Macron`un Burkino Faso Ziyareti Yoğun Protestolar Altında Gerçekleşti
Afrika turunun ilk durağı olan Burkina Faso'da bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (solda), Ouagadougou Üniversitesi ziyaret etti. Macron'a Burkina Faso Cumhurbaşkanı Rock M. Kabore (sağda) eşlik etti. ( Olympia De Maismont - Anadolu Ajansı )

Macron`un Burkino Faso Ziyareti Yoğun Protestolar Altında Gerçekleşti

Fransa|05.12.2017|Macron`un Burkino Faso Ziyareti Yoğun Protestolar Altında Gerçekleşti

Fransa Cumhurbaşkanı, Afrikalıları köleleştirenlerin Afrikalılar olduğunu, bu köleleştirme sonucu Avrupa’da ortaya çıkan sefaletten çıkar sağlayan Avrupalılar bulunduğunu, ikisinin de kabul edilemez olduğunu söyleyerek emperyalist/kapitalist devletlerin sömürgeci yaklaşımlarına Afrikalıların neden olduğunu belirtti. Daha önce yaptığı bazı açıklamalarda sömürgeciliğe karşı olduğunu belirten Macron, esas anlamıyla bu meselede ki durduğu noktayı da kamuoyuna göstermiş oldu.

“Fransızları alkışlamalısınız”

Macron, Burkina Faso’dan Fransa’ya burslu giden öğrenci sayısının, ülkedeki Fransız askeri sayısından çok daha az olmasına dikkati çeken bir öğrenciye cevap verirken,  “Burslu öğrenciler ve askerlerden bahsediyorsunuz. Ben daha az asker göndermeyi tercih ederdim. Genç bir kadınsınız. Mesela Fransa’nın Angouleme kentinde yaşıyorsunuz. Asla Vagadugu’yu görmediniz. Belki de Vagadugu hakkında hiçbir şey duymadınız. Sizden küçük bir erkek kardeşiniz var. O da sizi kurtarmak için (Afrika’da) hayatını kaybetti. Siz bana bunu söyleyerek ona teşekkür etmiş mi oldunuz? Savaşan bir erkek kardeşiniz yok. Belki de dedeniz savaşmıştır zamanında. Ortak bir tarihimiz var. Fransız askerleri için yapmanız gereken tek bir şey var o da onları alkışlamak.” dedi.

 “Bu sizin başkanınızın işi”

Bir öğrencinin Fransa’nın inşaat halindeki bir nükleer santralleri ile sorduğa soruya, “Sanki ben hala sömürgeci bir güçmüşüm gibi konuşuyorsunuz. Burkina’da elektrik anlaşması istemiyorum. Bu sizin devlet başkanınızın işi.” yanıtını verdi.

Protesto

Araç konvoyunun geçiş güzergahında protestocular tarafından eylem ile karşılanan Fransa Cumhurbaşkanı’na burada taşlı ve sopalı saldırı girişimi oldu, ancak araya giren polisler eylemin gerçekleşmesine izin vermedi.

Fransa, Burkina Faso’daki bütün para akışını kontrol ediyor. Ülkenin parası da Fransa’da basılıyor.

Dünyanın en kaliteli pamuğu Burkina Faso’da üretiliyor ama bu sektörün de başında Fransızlar bulunuyor.

Ülkedeki altın madeni işletmeciliğini de Fransa yönetiyor.

Halk, ülkede büyük yenilikler yapmış eski Devlet Başkanı Thomas Sankara’nın 1987’de darbe sırasında öldürülmesinden Fransa’yı sorumlu tutuyor.

Doktor Ve Muayene Ücretlerine Zam Yapıldı

Fransa’da Kasım ayından itibaren geçerli olmak üzere muayene ücretlerine zam yapıldı. Aile doktorlarını ve uzman hekimleri kapsayan ücretler  25 Euro’dan 45 Euro’ya yükseltildi Uzman doktorlar için 30 Euro olan muayene ücreti artık 65 Euro.

Kamuoyunda oldukça tepki gören zamlardan sonra, kadın doğum uzmanlarında muayene olacak  15-18 yaş arası genç kızlar için belirlenen muayene tutarı 45 Euroya yükseltildi.

Obezite sorunu olan  çocuklar için yapılacak takip proğramı da 45 Euroluk tarifeye dahil edildi.

Kanser, parkinson ve alzaymır gibi ileri derece tedavi gerektiren hastalıklar için muayene ücretleri ise artık 65 Euro.

İki Ermeniye Ertelendmiş Hapis Cezası Verildi

Fransa’da Türkiye’nin eski Paris Büyükelçisi Hakkı Akil’e katıldığı konferansta meyve suyu ile protesto eylemi gerçekleştiren Ermeni asıllı 2 öğrenci ertelenmiş hapis cezasına çarptırıldı.

“Tasarlayarak bilinçli şiddet uygulamak” suçundan yargılanan Ermeni asıllı Fransız vatandaşı sanıklar, Nanterre Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, saldırıyı gerçekleştiren kişiye 3 ay ertelenmiş hapis cezası verdi. Saldırının görüntüleri çekerek sosyal medyada yayan diğer şahıs ise 1 ay ertelenmiş hapis cezasıyla cezalandırıldı. Avukatlar, mahkemenin verdiği cezanın saldırganların sicil kaydına işlenmeyeceğini söyledi.

2015 yılının Mart ayında meydana gelen olayda Paris Descartes Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen ‘Türkiye ve Fransa’da Laiklik’ konferansına konuşmacı olarak katılan Akil, kimliği belirsiz bir kişinin protestosuna maruz kalmıştı. Polis tarafından gözaltına alınan saldırgan ve ona yardım ettiği belirlenen bir kişinin Ermeni asıllı Fransız vatandaşı oldukları kaydedilmişti.

Fransa`da Resmi İşlemlerde “Hata Hakkı” Geliyor

Bakanlar Kurulu’na sunulacak yeni hazırlanan tasarıya göre kamusal işlemlerde insanlara bir kereye mahsus hata yapma hakkı tanınacak. Tasarının yasalaşmasıyla vergi beyanında ya da Aile yardım Fonu CAF’a yapılan bildirimlerde bilmeden yapılan hatalara ilk seferde herhangi bir ceza uygulanmayacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da seçim vaatleri arasında yer alan resmi işlemlerde vatandaşlara tanınan ‘hata hakkı’ yasalaşıyor. Eylem ve Kamu Hesapları Bakanı Gérald Darmanin tarafından tanıtılan yeni yasanın, kamusal kurumlar ve Fransız halkı arasında güvene dayalı yeni bir iletişim imkanı sağlayacağı  kaydedildi.  Fransız Bakan, iyi niyetin cezalandırılmayacağı vurgusunda bulundu.

Bir kereye mahsus hiçbir ceza verilmeyecek

Yeni yasayla, resmi kurumlara yapılan bildirimlerde bilmeyerek hata yapanlara, hatalarını düzelttikleri anda bir kereye mahsus hiçbir ceza verilmeyecek. Ne de elde ettikleri hakları kaybetmeyecekler.Aynı şekilde hatası tespit edilen şirketlere de otomatik ceza verilmeyecek. Bilinçli bir sahtekarlık olmadığı müddetçe şirketler uyarı verilecek.

Ulusal mecliste görüşülecek yasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde, CAF’a yapılacak bildirimler, ya da vergi beyanlarında yapılacak hatalar, eğer istemeden yapılmışsa bir kereye mahsus affedilecek.

Vergi`de Dünya İkinciliği

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü(OECD) tarafından gerçekleştirilen araltırmaya göre Fransa, dünyada en çok veri ödenen ikinci ülke oldu. Birinci sırada ise Danimarka yer aldı.

Fransa vergi cenneti olmaya devam ediyor. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün(OECD) sonucunu perşembe günü açıkladığı araştırmaya göre Fransa gelişmiş ülkeler içerisinde dünyanın en çok vergi verilen ikinci ülkesi. Yapılan araştırmada, Fransa Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’da toplanan vergilenin oranının da yüzde 45,3 oranında yer tuttuğu kaydedildi. Bu oran Danimarka’da ise yüzde 45,9 olarak gerçekleşti. Fransa Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2022’de mecburi vergilerin bütçedeki oranının yüzde 2’lik düşüş ile yüzde 43,6 olacağı aktarıldı.