Anasayfa , Avrupa , Lösemi Hastası Atakan Gür İçin İlik Kampanyası

Lösemi Hastası Atakan Gür İçin İlik Kampanyası

DUİSBURG |07.01.2019|  İzmir’de yaşayan 22 yaşındaki Atakan Gür için Duisburg Gençlik Kültür Derneği’nde ilik kampanyası yapıldı.

Hasan Ali Gür ve ailesinin başvurusu üzerine, Alman Kemik İliği Bankasının (DKMS) Almanya’da uygun kemik iliği aranan lösemi hastası 22 yaşındaki Atakan Gür için kampanya düzenlendi. Aynı kadere sahip olan ve yaşama tutunabilmeleri için acil kök hücre nakline ihtiyacı bulunan birçok Atakan için doku tipi örneği verildi.

Tükürük yöntemiyle

Alman Kemik İliği Bankasının (DKMS) düzenlediği kampanyaya 17-55 yaş arasında, en az 50 kilogram olan sağlıklı herkesin kök hücre vericisi olarak kayıt yaptırdığı belirtildi. Tükürük yöntemiyle alınan örneklerin hastaya uymaması durumunda veri bankalarına kayıtlı diğer hastalar için uygun olabileceği ifade edildi ve bir yaşam kurtarmak isteyen herkesin kampanyaya katılması istendi. DKMS tarafından gerçekleştirilen kampanya ya yoğun ilgi vardı.

DKMS gönüllüsü Hıdır Diyen, İzmir’de yaşayan Gür için kök hücre ilik bağışı için doku tiplemesi için kampanya başlattık. 17-55 yaş arasında, en az 50 kilogram olan sağlıklı olan herkesin kök hücre vericisi olarak kayıt yaptırabileceğini belirtti. Diyen,‘’Almanya’da her 15 dakikada bir insan kan kanserine yakalanıyor. İster çocuk, isterse yetişkin olsun bu hastalığa karşı hiç kimsenin güvencesi yok. Kemik iliği nakli yoluyla, kan kanserini yenmek mümkün olabilir. Doku özellikleri kalıtsal olup insanların kökeni de belirleyici rol oynuyor. Türkiye’deki bir hasta için Türkiye kökenli bir verici bulma olasılığı daha yüksek’’ dedi.

2002 yılında Kardeşini kanserden kaybeden Hıdır Diyen, DKMS’in gönüllü çalışanı olduğunu dile getirdi. Kök hücre vericilerinin 17-55 yaşarası olması gerektiğini belirten Diyen, ‘’Kök Hücre vericisinin bedensel sağlığının yerinde olması, kronik hastalığın olmaması ve bir risk grubuna girmemeniz gerekir. Dünya da DMKS ilik bağışı üyesi sayısı 8,6 milyon kişidir. Üyelerimizin 600 bini Türk kökenlidir. Kampanyamızı önce Atakan için daha sonrada Atakanlar içindir. DKMS’yi maddi açıdan destekleyin. Kan kanserine karşı her Euro önemlidir. Yeni bir vericinin kayıt işlemleri DMKS’ye 35 Euro’ya mal olmaktadır. Para bağışınız kan kanserini yenme hedefimize ulaşmada bize yardımcı olacaktır’’diye konuştu.

Hasan Ali Gür, ‘’yeğenim Atakan Gür’ün kanser olduğunu geçen sene öğrendik. Doktorlar ilik naklinin gerekli olmadığını söylediler. Hastalık ilerledikçe ilik naklinin gerekli olduğunu öğrendik. Biz Almanya’da ne yapacağımız konusunu düşündük. Alman Kemik İlik Bankası (DKMS)’de çalışan Hıdır Diyen’e başvurduk. Önce Atakan olmak üzere bütün Atakanlar için bu kampanyayı başlatmış olduk. Kısa zaman içinde sosyal medya üzeri doku tiplemesi için çağrılarımız sonuç verdi. Bu kısa zaman diliminde duyarlı insanlara Atakan adına teşekkür ediyoruz’’ dedi. (Kaynak: Panorama.news)