Anasayfa , Avrupa , Londra’da On Binler Haykırdı: Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz!

Londra’da On Binler Haykırdı: Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz!

londrag20LONDRA | 04 – 04 – 2009 | Yaşanan mali kriz, ardından gelen işsizlik, giderek artan yoksulluk ve Devletin sürekli bankaları kurtarma planları ile halkın emeğini hibe etmesi İngiltere halkının öfkesini her gün biraz daha kabartırken Londra’da 2 Nisan’da ‘Küresel Finans Krizi’ başlığı altında gerçekleştirilen G20 Zirvesi halkı sokaklara döktü.

28 Mart’ta G20 karşıtı ilk büyük kitlesel eylemlilik gerçeklestirildi. ‘İş, Adalet ve İklim’ sloganıyla ‘Put People First- Halkı öncelik al’ bileşenleri tarafından yapılan çağrı ile içlerinde Partizan, Göçmen İşçiler Kültür Derneği ve Dayanışma Merkezi gibi Türkiyeli yapıların da yer aldığı, on binlerin sokağa döküldüğü eylemde halk yoksulluğun var olduğu bir dünyada bankacıların trilyonlar harcanarak kurtarılmasına olan öfkelerini ‘Bilim güçtür’ ‘küresel finansı temizleyin’ ‘Kapitalizmi yık’ ‘krizin faturasını ödemeyeceğiz”kârdan önce halk’ iş-adalet-iklim”sokakları zapt et-sokaklar bizim’ gibi sloganlar ve dovizler ile ifade etti. İngiltere başta olmak üzere Amerika ve Avrupanın çeşitli yerlerinden yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı G20 karşıtı ilk eylem gerçekleştirilen yürüyüşün ardından sona erdi. Olaysız geçtiği gözlenen eylemde bir tutuklama gerçekleştiği ve polisin İngilterenin bir çok yerinden takviye ekipleri getirdiği ve bir hafta boyunca tüm izinlerin iptal edildiği açıklandı.

Hafta boyunca yaşanan irili ufaklı eylemlerin ardından ikinci büyük kitlesel eylem 1 Nisan’da gerçekleşti. Sabah saatlerinde Amerika Konsolosluğu önünde buluşan kitle burda iki saate yakın bir protesto eylemi gerçekleştirdi, Barack Obama’nın Londra’da ikili görüşmeler yaptığı esnada Konsolosluğun önünde halk savaş karşıtı sloganlar atarak Obama’nın da diğerlerinden farklı olmadığını haykırdı. Konsolosluk önünde en fazla Orta Doğu  ile ilgili sloganlar atılırken Amerikan ve İngiliz askerlerinin derhal bölgeden çekilmesi talep edildi. Protesto sonrası toplanan 10 bine yakın kitle Londra’nın Merkezinde bir yürüyüş gerçekleştirerek Londra’nın göbeği olarak bilinen Trafalgar Square’e gelerek konuşmacıların yer aldığı ve akşamın geç saatlerine kadar süren bir etkinliğe katıldı. 1 Nisan’da yürüyüşün yanı sıra 2 farklı eylem daha gerçekleştirildi. İklim değişikliğine karşı protesto yapan 4 binin üstünde kitle 12 saat boyunca European Climate Exchange binası önünde çadır açtı, Londra’nın finans merkezi olarak bilinen ve ‘city’ olarak adlandırılan can damarı alanlarından birini böylelikle 12 saat boyu işlevsiz kıldı. Polisin kampı dağıtmak için bir çok defa saldırganca kampa girmeye çalışarak provakasyon yaratmaya çalışan polis ekipleri bu girişimlerinde başarısız oldu ve protesto gecenin geç saatlerine kadar devam etti.  Son eylemlilik ise anarşislerin ‘Bankaları Dağıt’ sloganıyla londrag20byaptığı çağrı sonucu  öğle saatlerinde Ingiltere Merkez Bankası önünde toplanan kitle polis tarafından meydanda çembere alınarak ve ara sokaklarda ‘kettling’ denilen ingiliz polisi tarafından kitleyi etten barikatlara hapsetme ve bölme yöntemi olarak bilinen yöntem ile alandan çıkmalarına izin verilmedi. Saatler süren bu alıkoyma sonucu iyice öfkelenen bir grup polis kordonunu aşarak İngiltere’de kurtarma planıyla ilk kurtarılan Banka olan Royal Bank of Scotland’a saldırdı. Camlarını kırdıktan sonra içeri girip bilgisayar, yazıcı gibi teknik teçhizatı sokaklara ve polisin üzerine attı. Polisin coplarla, gaz ve biber bombalarıyla karşılık verdi. Bu esnada çıkan çatışmada bir çok protestocu yaralanırken bir kişi kaldırıldığı hastahanede yaşamını yitirdi. 

1 Nisan’da üç farklı noktada buluşan yaklaşık 25 bin kişilik kitle tüm gün Londra’nın merkezi noktalarında eylemlerini gerçekleştirdi.

2 Nisan’da Londra’nın ünlü Excel binasında toplanacak olan G20 zirvesi esnasında Excel önünde bir gün önce bir kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olaylarında etkisi ile yoğun bir güvenlik kordonu oluşturulmuştu. Bölgeye giden trenler iptal edilirken alana giden sadece bir yol açık bırakılarak diğer tüm yollar polis barikatları ile kapatıldı. Fakat bir gün önce yaşanılan olaylar ve bir kişinin yaşamını yitirmesi sebebiyle kitle bölünmüş ani bir karar ile bir çok protestocu Excel önünde kısa bir süre kaldıktan sonra, önceki gün hayatını yitirdiği Merkez Bankası önüne gitme kararı alarak Zirvenin yapıldığı alandan ayrıldı. Az bir kitle ile geçen Excel eylemine karşın, Londra Merkezde yine binlerce insan bir gün önce yaşamını yitiren kişi için yerini aldı. Polisin iki kat arttırıldığı eylemde kitle öncelikle yaşamını yitiren protestocu için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Sonrasında ‘Met Polis Katil’ ‘sokaklar kimin- sokaklar bizim’ ‘katil polis’ sloganları atan kitle yürüme kararı alınca polis yine kitleyi gruplara bölerek ‘huzuru bozdukları’ gerekçesi ile çembere almış, atlı polis, panzerler ve isyan polisi olarak adlandırılan özel tim’den takviye alarak kitleyi bastırmak için saatlerce yine kitleyi etten duvara hapsetti.  İki gün boyunca 150ye yakın tutuklama gerçekleşti. 

G20 karşıtı eylemlikler sonrası İngiltere’nin bir çok noktasından kaldırılan otobüsler ile kitlenin büyük bir kısmı NATO karşıtı eylemliklere katılmak üzere Strasbourg’a doğru yol aldı.