Anasayfa , Haberler , Lale Mansur: Ben çocukların yerinde olsam, dağa giderim

Lale Mansur: Ben çocukların yerinde olsam, dağa giderim

TÜRKİYE | 28 – 02 – 2010 | 2006 yılından bu yana 4 bin çocuğun yetişkinlerle aynı koşullarda yargılanması, tutukluluk ve gözaltı süreçlerinde yetişkinlerle aynı koşullarda barındırılmasına tepkiler devam ediyor. Son olarak sanatçı Lale Mansur, yaşanan bu insanlıkdışı uygulamaya karşı çıktı ve ‘çocukların yerinde olsam, dağa çıkardım’ dedi.

Çocuklar İçin Adalet Çağrıcıları’ndan (ÇİAÇ) Sanatçı Lale Mansur, hükümetin çocukların ağır travma koşullarında yaşamasına neden olan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) bir an önce değiştirilmesi gerektiğini belirterek, ‘Ben bu çocukların yerinde olsam, oradan direk dağa giderim’ dedi. Çağrıcılardan Sanatçı Mehmet Atak ise, çocukların isimlerinin açıkça kullanılmasının engellenmesi için medyanın uyarılması gerektiğini söyledi.

2006 yılından bu yana 4 bin çocuğun yetişkinlerle aynı koşullarda yargılanması, tutukluluk ve gözaltı süreçlerinde yetişkinlerle aynı koşullarda barındırılmasına tepkiler devam ediyor. Yargı sisteminin çocuklara yönelik cezalandırma kıstaslarının Türkiye tarafından imzalanan uluslararası antlaşmalara da aykırı olduğunu ifade eden Sanatçı Lale Mansur, ‘4 bine yakın çocuk şu anda TMK mağduru olarak büyüklerin statüsünde yargılanıyor. Bu olacak bir kepazelik değil’ dedi.

‘O çocukların yerinde olsam dağa giderdim’

TMK mağduru çocukların maruz kaldıkları iç acıtan koşullarının değiştirilmesi ve buna yol açan yasada uluslararası standartlarda değişikliklerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Sanatçı Lale Mansur, çocukların çoğunluğunun polisin kanaati ile inanılmaz cezalara çarptırıldığını belirtti. Lale Mansur, ‘Yasadaki değişikliğin bir an evvel yapılması gerekiyor, çünkü çocuklar bu ülkenin geleceği. Polis diyor ki ‘ben bunu vücut dilinden tanıdım’. Bu kadarcık bir şey için bu çocuklar hapsediliyor. 40 yıl, 20 yıl, 30 yıllık mahkûmiyetler isteniyor. Ben bu çocukların yerinde olsam, oradan direk dağa giderim. Beni burada kimse tutamaz artık. Ben okulumda birinciyken, takdirname alan bir öğrenciyken, böyle afakî bir takım suçlamalarla içeri tıkılıp işkence görüp, olmadık cezalar alabiliyorsam, kimse beni tutamaz.’

‘Filistin için kıyamet koparanlar Kürt çocukları için nerede’

Sanatçıların soruna yönelik duyarlılıklarının ve girişimlerinin her geçen gün daha da arttığını söyleyen Mansur; ‘Topluma bunu anlatmak için her türlü televizyon programını, röportajı değerlendirmeye çalışıyoruz, özellikle ÇİAÇ içerisinde yer alan bireyler olarak. Ancak onlara karşı da baskılar var. Yardımcı olmaya çalışan belediye başkanlarından ikisi, oyunculardan biri tutuklandı, şu anda cezaevindeler. Buna benzer yıldırma gayretleri var. Ama bizi yıldırmaları mümkün değil. Sonuna kadar gideceğiz. Filistin’deki çocuklar için kıyametleri koparanların, kendi ülkesindeki çocukların başına ne geldiğine biraz dikkat etmeleri gerektiğini düşünüyorum’ dedi.

‘TMK mağduru çocuklar taş atan çocuklar değil’

TMK mağduru çocukların basında ‘taş atan çocuklar’ olarak dillendirilmesinin bir yanılgı olduğuna değinen Sanatçı Mehmet Atak ise, söz konusu çocukların yarısından çoğunun dosyalarında en ufak bir delil bulunmadığını vurguladı. Atak; ‘Buna rağmen 90 yıla kadar ceza istenen çocuklar var. Bu çocuklar hem gözaltı sürecinde hem de cezaevi koşullarında çeşitli kötü muamele, işkence ve hak gasplarına maruz kalıyor. Bu korkunç bir utançtır’ dedi. Çocukların isimlerini ve resimlerini yayınlayan medyayı da eleştiren Atak, medyanın bu konuda bir an önce uyarılması gerektiğini söyledi. TMK yasasında ki eksikliklere de değinen Atak, ‘Meclise 3 maddelik bir değişiklik getirildi. Bu 3 madde sorunları çözmekten uzak. Ayrıca ’16-18 yaş arası çocuklar özel yetkili ağır cezada değil, çocuk ağır cezalarda yargılanacak’ diye sözde bir iyileştirme var. Ama TMK kaldığı sürece aynı cezayı alacak. 3 yıla kadar ceza alan  çocuklar için geçerli olan TMK’nin 13. Maddesi de çocukların sadece yüzde 5’i için işliyor. Şimdilik en azından TMK’nın aldığı, TCK’nın 220. maddesinin c bendi ve toplantı gösteri yürüyüşleri kanununun önüne ‘çocuk hakları kanunlarını aşamaz’ hükmü konulması gerekiyor’ diye konuştu.

‘Bütün çocuklar potansiyel TMK mağduru’

Yasanın Parlamento’dan çıkmasının yüzde yüz çözüm olmadığına hatırlatan Atak: ‘Türkiye’nin rehabilite olması gerekiyor. Farkındalık çok az. Ne olur insanlar şunu fark etsinler; bu çocuklara çocuk olarak bakamıyorlar. İnsan olarak bile bakamıyorlar. Bir cins yaratık veya bir tehlike gibi bakıyorlar. Bu durum devlet politikasının bir ürünüdür. O çocukları kendi çocuklarının yerine koysunlar, bir de öyle düşünsünler’ dedi.(DİHA)