STRAZBURG | 20 – 05 – 2013 | İbrahim Kaypakkaya’nın Faşist T.C tarafından, Diyarbakır zindanlarında katledilişinin 40. yılı vesilesiyle Partizan ve Sınıf Teorisi’nin düzenlemiş olduğu paneller serisinin bir ayagı da 19 Mayıs Pazar günü Strazburg’ta yapıldı.
Strazburg’ta bulunan Mezopotamya Kültür Merkezi’nde, saat 13’de başlayan etkinlik, başta komünist önder olmak üzere, mayıs ayında şehit düşen tüm devrimcilerin anısına yapılan saygı duruşu ile başladı. İlk olarak Sınıf Teorisi temsilcisi söz alarak sunumunu yaptı. Kaypakkaya’yı anmanın sadece klasik bir anma olmaması gerektiğini belirterek başladığı konuşmasını onun, ulusal sorun başta olmak üzere Kemalizm ve iktidar konusundaki görüşlerinin iyi anlaşılması gerektiğini belirtti. Kaypakkaya’yı ideolojik farklılıklarıyla değerlendirmek ve diğer devrimci önderlerden ayrıştırmak gerektiğine vurgu yaparak sunumunu devam ettirdikten sonra Partizan temsilcisi söz aldı. Temsilci, sözlerine mayıs şehitlerini anarak başladı ve mücadele içerisinde olanların bugün de bu miraslardan olabildiğince yararlanması gerektiğine vurgu yaptı.
İbrahim’i diğer devrimci önderlerden ayıran özelliğin salt işkencelere direnmesi, „ser verip sır vermeyen“ bir devrimci olması değil, çeşitli milliyetlerden Türkiye halkının kurtuluş reçetesini doğru yazan komünist bir önder olması açısından değerlendiren Partizan temsilcisi, Sınıf Teorisi temsilcisinin konuşmalarına ek olarak, İbrahim’in özelde Kürt ulusal sorunundaki görüslerinin iyi anlaşılması gerektiğini ve bunun da bugün yaşanılan gerçekliğin iyi kavranabilmesi için şart olduğunu belirtti.
Konuşmasında Öcalan’ın Newroz’da okunan mesajındaki kimi yanlış anlayışlar dediği konulara değinerek, doğru tavrın radikal, itici çıkışlar ya da söylemler kullanmak yerine; hareketi anlayarak ve de hareketin ideolojik yaklaşımlarını göz önünde bulundurarak değerlendirmeler yapılması olduğunu ileri sürerek, bundan dolayı dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı.
Etkinlik, sunumların ardından kitlenin soru ve görüşlerinin de alınmasıyla sonlandırıldı.