Anasayfa , Avrupa , Köln’de Bombalı Neonazi Saldırısının 10.Yılında Anıt Dikiliyor

Köln’de Bombalı Neonazi Saldırısının 10.Yılında Anıt Dikiliyor

keup strKÖLN | 09-02-2014 | Köln’de ırkçılığa karşı faaliyetleriyle tanınan “Arsch Huh e.V.” derneği, 9/10 Haziran günü için iki ayrı etkinlik yapılacağını açıkladı. Irkçılığa karşı 100 bin kişinin katılımıyla planlanan dev bir konser için hazırlıklara başladı. Dernek yetkilileri Türkiye’den Sezen Aksu’nun, Almanya’dan Peter Maffay ve Udo Lindenberg’in konserde sahne alacağını açıkladı.

Neonazi ırkçı faşistlerce Köln’de yapılan çivili bombalı saldırının 10. yılında bir anıt dikilmesine 11 Şubat’ta karar verilecek.

NSU’nun 9 Haziran 2004 tarihinde Köln’deki Keupstrasse’de düzenlediği saldırıda bir kısmı ağır olmak üzere 22 kişi yaralanmıştı.Irkçı Neonazi faşist terör odakları tarafından Almanya‘da 8’i Türkiye kökenli 10 kişinin öldürüldüğü açığa çıktıktan sonra, aynı Neo-Nazi katillerin Köln’deki Keupstrasse’ye bomba koyan NSU çeteleri olduğu da kesinleşmişti.

IRKÇI SALDIRI 100 BİN KİŞİLİK KONSERLE LANETLENECEK

Köln’de ırkçılığa karşı ve toplumsal birliktelik adına çalışan “Arsch Huh e.V.” derneği, 9/10 Haziran günü için iki ayri etkinlik yapılacağını açıkladı. Irkçılığa karşı 100 bin kişinin katılımıyla planlanan dev bir konser için hazırlıklara başladı. Türkiye’den Sezen Aksu‘nun, Almanya‘dan Peter Maffay ve Udo Lindenberg‘in konserde sahne alacağınının hazırlığının yapıldığı açıklandı. NSU’nun 9 Haziran 2004 tarihinde Köln’deki Keupstrasse’de düzenlediği saldırıda bir kısmı ağır olmak üzere 22 kişi yaralanmıştı.

IRKÇILIĞA KARŞI ANIT DİKİLECEK

Köln Keupstr’deki park etmiş bir bisikletin arkasına yerleştirilen bombanın patlamasının 10. yılında, caddeye bir anıt dikilmesi karara bağlanıyor. Anıt kararı Köln Belediye Meclisi’nin 11 Şubat tarihli oturumunda verilecek. İl Meclisi’nden bu yönde bir karar alınması ve “Anıt dikilsin” denilmesi halinde, anıt için finansman sağlanacak.

Köln’de tanınan Keupstrasse saldırıdan dolayı büyük ölçüde imaj kaybına uğrarken, mağdurlar hem saldırının hem de güvenlik birimlerinin asılsız suçlamalarından dolayı olayın etkisinden halen kurtulamadı. Kent çapında çeşitli kuruluşlar aşırı sağcıların düzenlediği saldırıyı unutturmamak ve ırkçılığa karşı sağlam bir duruş göstermek adında Keup anıtının gerekliliğini savundu.

Almanya‘nın Köln şehrinde yaşayan 178 bin göçmeni temsil eden uyum meclisi, anıtı oy birliğiyle kabul etti. Alman İşçi Sendikaları Birliği (DGB) Köln temsilcisi Andreas Kossiski, Nazi döneminde Gizli İstihbarat (GESTAPO) merkezi olan ve bugün müzeye çevrilen EL-DE Haus Dernek Başkanı Peter Liebermann ve Hristiyan-Musevi Toplumlar Birliği Başkanı Prof. Jürgen Wilhelm, anıtın yaptırılması için belediye meclisine çağrıda bulundu.