Home , Avrupa , Köln’de Cumartesi Anneleri ile Dayanışma Eylemi

Köln’de Cumartesi Anneleri ile Dayanışma Eylemi

KÖLn|27.08.2023| 761 haftadır çocuklarının akıbetini soran Cumartesi Anneleri yine faşist devletin zulmüne, işkencesine ve gözaltı terörüne maruz kaldı.

Her hafta artarak devam eden devlet terörüne karşı Cumartesi Anneleri’ne Köln’den destek eylemi geldi. İçinde ATİF Köln’nün de bulunduğu Demokratik kitle örgütlülerinin çağrısı ile örgütlenen eylemde, gözaltında kaybedilenlerin resimleri taşındı.

Cumartesi Anneleri’nin 761. Haftada okuyacakları basın metni, Köln’ün Dom Meydan’ından Almanca ve Türkçe okundu. Açıklamada „28 yılla sınanmış kararlılığımızla söylüyoruz: tüm engellemeleriniz boşuna; gözaltında kaybedilen sevdiklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Bir daha hiç kimse bize yaşatılanları yasamasın diye susmayacağız. Çeyrek asırı aşan bir emek ve bedelle gözaltında kaybetmelere ilgili hafıza mekânına dönüştürdüğümüz Galatasaray’dan vazgeçmeyeceğiz “denildi.

1994-1995 yıllarında Mardin’de gözaltına alınıp kaybedilen Seyhan Doğan ve Davut Altunkavak kardeşleri ile, Hüseyin Toraman’ının kız kardeşi birer konuşma yaptı.

Seyhan Doğan konuşmasında, „kardeşim gözaltına alındığında 12 yaşındaydı. Bizim köyde 7 kişi birden alınmıştı en büyüğü 17 yaşındaydı, kendisinden bir daha haber alamadık. Annen oğlunu bulmak için birçok yere başvurdu ve bu yüzden otuz beş gün gözaltında kayboldu. Yıllar sonra kemiklerini bir karakolun yakınında bulundu„ dedi. Davut Altunkavak’ın kardeşi de, Abisi gözaltına alındığında 12 yaşındaydı, ‘’24 yıl sonra kemiklerini bulduk“ dedi. ‘’12 yaşındaki çocukları bile gözaltında kaybeden ve katleden devletten hesap soracağız’’ şeklinde devam eden konuşmalarda, ‘’her daim Cumartesi annelerinin mücadelesinin yanında olacağız’’ denilerek eylem sonlandırıldı.