Anasayfa , Avrupa , Köln`de 100. Yılında Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği Üzerine Panel Düzenlendi

Köln`de 100. Yılında Ekim Devrimi ve Sosyalizmin Güncelliği Üzerine Panel Düzenlendi

KÖLN|19.10.2017|15 Ekim Tarihinde, Partizan, Alınteri, Sınıf Teorisi ve Atılım tarafından Köln`de Ekim devriminin 100.yılı vesilesi ile ortak bir panel düzenlendi.
Panelde Ekim devriminin önemi, kazanımları,çıkarılan dersler üzerine önemli tartışmalar yürütüldü.

Sosyalizmde sınıfların ortadan kalkmadığı, sınıf mücadelesinin devam ettiği, Büyük Proleter Kültür devriminin önemi, ve sosyalizmde geri dönüşlerin nedenleri farklı bakış açılarıyla ortaya konuldu.
Yapılan konuşmalarda; Sovyetler’deki Ekim devrimi, proletarya diktatörlüğüne başvurmamış olsaydı, 40 yıllık iktidarı sürdürememiş olacaktı. Çünkü Burjuva sınıflar iktidarı tekrar ele geçirmek için büyük bir çaba içerisindeydiler. Geriye dönüşler dış güçlerin işgalleriyle değil, geri dönüşler parti içinde yeni burjuvazinin ortaya çıkmasıyla oldu. Parti içindeki Burjuvazi kendini daha Marksist, daha Leninist daha komünist göstererek iktidarı ele geçirdi.
İnsanlık tarihinde ilk defa Ekim devrimiyle işçilerinde iktidar olabileceği, kendilerini yönetebileceği vurgulandı.
Ulusal sorun, kadın sorunu, Sanayideki muazzam gelişim ve ikinci dünya savaşının kazanılması sosyalizm sayesinde gerçekleştiği dile getirildi.
Panelde ayrıca,birinci emperyalist paylaşım savaşı yıllarında insanlık açlıkla terbiye edilip savaşlarla kıyımdan geçirilirken, 1917 koşullarında böyle bir devrimin patlak vermesi, hem Marks’ı doğrulamış oldu hemde insanlığın kurtuluşuna ilham kaynağı olduğu vurgulandı.
Proletarya diktatörlüğü mü parti diktatörlüğü mü ? bağlamında yürütülen tartışmalarla devam eden panel, soru ve cevap bölümünün ardından sonlandırıldı.