KIRGIZİSTAN | 10 – 04 – 2010 | Dünyadaki tek ülke olarak hem ABD’nin hem de Rusya’nın askeri üslerine sahip olan Kırgızistan’daki kanla bastırılan ayaklanmanın büyük galibi Rusya oldu. Rusya’nın halk ayaklanmaları ve sonrasında hangi rolü oynadığı henüz net olmasa da, geçici hükümet lideri Roza Otoenbajeva, Moskova’ya yakınlığını her fırsatta dile getiriyor.
Otoenbajeva, Cuma günü AP Ajansına, Rus hükümetinden yardım istemek için Moskova’ya bir temsilci gönderdiklerini söyledi. Rusya ise, geçici hükümet liderini tanıyan ve savunan ilk ülkeydi. Yine devrik Cumhurbaşkanı Kurmanbek Bakiyev ABD yakınlığından dolayı artık Rusya’ya bir avantaj sağlamıyordu ve istifa etmesi Rusya’nın sadece işine gelirdi.
Başkent Bişkek’ten kaçan Bakiyev ise istifa etmeyeceğini açıklayarak, ülkenin Güneyinde ve ABD’den destek arayışında.
2008 yılındaki Gürcistan işgaliyle baskılarla elde edilen başarı ve Ukrayna seçimlerinde yenilen Batı yanlısı partilerin zaferinden sonra Kırgızistan’ın Rusya’ya daha yakınlaşması, yeni bir stratejik kazanım anlamına gelebilir. Halkın işsizliğe ve yoksulluğa olan tepkisi zaten şu an Batı ve ABD ülkelerine kanalize edilmeye çalışılıyor.
Kırgızistan’daki yaşananlarla Rusya hem o ülkede hem de tüm Orta Asya’da konumunu güçlendiriyor.
Diğer taraftan, geçmişte Kırgızistan muhalefet üyeleri, ABD askeri üssüne kapanması yönlü görüş belirtseler de Cuma günü yaptığı açıklamada Otoenbajeva ‘imzaladığımız uluslararası antlaşmalara uyacağız’ dedi. Anlaşılan Rusya, Afganistan işgalinde çok önemli bir ulaştırma merkezi olan ABD üssünü, elinde bir koz olarak kullanmak istiyor.