Home , Köşe Yazıları , Kaya, 42 gündür açlık grevinde

Kaya, 42 gündür açlık grevinde

YÖP | Yunanistan’da Nisan’da tutuklanan gazeteci Turgut Kaya, Türkiye’ye iade edilmek isteniyor. Bu kararın durdurulması talebiyle açlık grevine başlayan Kaya direnişi 42. gününde devam ediyor. Kaya, sağlığının kritik bir noktaya ilerlemesi sonucu kaldığı Atina Koridallos Cezaevi revirinden dün tam teşekküllü bir hastaneye sevk edildi.

Kaya, Interpol araması üzerine 28 Şubat’ta Türk devletinin isteği üzerine Türkiye sınırında tutuklandı. Maoist Komünist Partisi (TKP/ML) yöneticisi olduğu iddiasıyla yargılanan Kaya, ‘En çok aranan teröristler listesi’nde yer alıyor. 14 yıl ve 7 ay hapis cezası alan Kaya’nın yakalanmasına yardım edenlere ise 4 milyon TL’ye varan ödül konuldu.

Türk devleti tutuklamıştı
1990’larda üniversiteli bir genç iken siyasi mücadelede yer alan Kaya, çok kez tutuklanıp işkence görmüştü. Sosyalist gazete Özgür Gelecek’te çalıştığı için hakkında ‘terör örgütüne üye’ iddiasıyla dava açıldı ve gözaltına alındı. 2012’de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararıyla serbest bırakıldı. Ardından Yunanistan’a giden Kaya, gizlice Türkiye’ye dönerek mücadelesine devam etti. Ancak güvenlik nedeniyle tekrar ülkeden çıkmak zorunda kaldı.
Atina’da tutuklandığında iltica başvurusunda bulunan Kaya’nın talebi kabul edilmedi ve Mayıs sonu Atina Yüksek İdari Mahkemesi’nin onayıyla Türkiye’ye iadesine karar verildi. Kaya’ya ilişkin son kararı, Adalet Bakanı Stavros Kontonis (Syriza) verecek.

‘Rehin takası’
Haftalardır Yunanistan Konsolosluğu önünde yapılan etkinliği düzenleyen Avrupa Türkiyeli İşçiler Konfederasyonundan (ATİK) Süleyman Gürcan, Yeni Özgür Politika’ya verdiği demeçte, Mart’ta sınır devriyesi sırasında bir kaç yüz metre Türk topraklarına giriş yapan 2 Yunan askerin ajanlıkla suçlandığını hatırlatarak, “Korkarım 2 Yunan askeri ile takas yapılacak“ dedi.

Gürcan, özellikle milliyetçi çevrelerin baskısı altında kalan Alexis Tsipras’ın başbakanlığındaki hükümetin NATO partneri Türkiye’nin elinden 2 askerini kurtaramak için Turgut Kaya üzerinden ’rehin takası’ yapılabileceğini öngörüyor. Darbe girişimi ardından Yunanistan’a kaçan 8 Türk askerin iadesi edilmesinin Atina Yüksek İdari Mahkemesi tarafından reddedildiğini hatırlatan Gürcan, “Dolayısıyla Kaya’nın iadesi daha yüksek bir ihtimal“ dedi.

Parlamento önünde eylemdeler
Farklı Avrupa ülkesinden gelen ATİK’li aktivistler ise yaklaşık 3 haftadır Yunanistan Parlamentosu önünde bulunan Sintagma Meydanı’nda Kaya’nın özgürlüğü için her gün protesto eylemini sürdürüyor. Bu aktivistler, yaklaşık bir hafta önce Yunan faşistleri tarafından saldırıya uğradı.

ATİK temsilcisi Zilan Kızılateş, “Turgut Kaya’nın tutukluluğu ezilen devrimcilere bir saldırıdır“ dedi. Pazartesi bir basın açıklaması yapan Kızılateş, Yunan sivil örgütleriyle birlikte dayanışma platformundan söz etti: “Yunan hükümeti boş vaatlerde bulunmasın, Turgut için gerçekten bir garanti istiyoruz. Yunanistan’ın gerçek bir demokrasi ülke olması Kaya’nın güvende olduğunu garantilemez.“

İlk mahkeme yarın
Kürt kadın aktivisti Gülizar Taşdemir’in de demokrat bir ülke olan Norveç’ten Türkiye’ye iade edildiğini hatırlatan Kızılateş, “Turgut Kaya’nın açlık grevinin karşısında hiç bir şey yapmadan duramayız“ dedi.

Kızılateş, Kaya’nın giderek kötüye giden sağlığına da dikkat çekti ve dayanışmanın devam edeceğinin sözünü verdi. Bugün dayanışma platformun tüm üyeleri anti emperyalist eylem ile Kaya’nın akıbetine dikkat çekecek.
Yarın ise Kaya’nın iltica başvurusu için ilk mahkemesi (mülakat) görülecek. İltica başvurusuyla ilgili kararın ne zaman açıklanacağı ise belirsiz.

Gönek serbest bırakıldı
Kaya’nın yanı sıra Yunanistan’da hakkında ‘insan kaçakçılığı’ yaptığı iddiasıyla 15 yıl hapis cezası istenen Hıdır Gönek’in ise kendisini Türkiyeli komünist olarak savunduğu dile getirildi. Kaya ile uzun süredir tanışan Gönek, Komotini Cezaevi’nde tutuluyordu. Gönek’in dün görülen duruşmasında serbest bırakılmasına karar verildi.

Nick Brauns – Çeviri: Yeni Özgür Politika