Anasayfa , Avrupa , Katalanlardan sonra Basklılar da bağımsızlık için harekete geçti!
Katalan bild

Katalanlardan sonra Basklılar da bağımsızlık için harekete geçti!

Katalanların ardından İspanya’nın bir diğer özerk bölgesi Bask’ta da bağımsızlık yanlıları harekete geçti. ETA’ya yakınlığı ile bilinen EH Bildu partisi, bağımsızlık oylamasının yapılmasının önünü açması umulan yasa tasarısını Bask parlamentosuna sundu.

Açıklamayı EH Bildu Sözcüsü Hasier Arraiz, “Amaç Bask ülkesinin siyasi, ekonomik ve sosyal geleceğinin kendi halkının elinde olması” diye konuştu.

Ancak tasarının Bask parlamentosundan geçemeyeceği tahmin ediliyor. Zira EH Bildu, 75 sandalyeli parlamentoda sadece 21 sandalyeye sahip. Bask Özerk Bölgesi Hükümetinin Başkanı Iñigo Urkullu da lideri olduğu Bask Milliyetçi Partisi’nin tasarıya destek vermeyeceğini açıkladı.

Öte yandan tasarının Bask parlamentosunun gündemine gelmesinin bile Katalanların yaktığı bağımsızlık ateşinin tüm ülkeye yayılabileceğinin en ciddi göstergesi olarak kabul ediliyor.

İspanya Anayasa Mahkemesi’nin yerel yasaları askıya almasına rağmen, Katalanya özerk bölgesinde sembolik bir referandum düzenlenmişti. Referanduma katılanların yüzde 80.7’si bağımsızlığı ‘Evet’ demişti.