Anasayfa , APP , Kadınlar: Öldüren Sevgi İstemiyoruz!

Kadınlar: Öldüren Sevgi İstemiyoruz!

VİYANA|17.09.2021| 13 Eylül pazartesi günü Viyana’nın 10. bölgesi olan Favoriten’de iki kadın daha canice katledildi. Bir erkek, yaklaşık bir yıldır kendisinden ayrı yaşayan ve boşanma işlemlerini sürdüren bir çocuk annesi eski eşini, evinde bıçak darbeleriyle katletti. Ardından boşanma işlemleri için eşine yardım eden 35 yaşındaki arkadaşına, eşinin telefonundan “zor durumdayım, lütfen buraya gelip bana yardım et” diye mesaj gönderdi. Kadın gelen mesaj üzerine arkadaşının evine gittiğinde cani adam aynı şekilde 35 yaşındaki ikinci kadını da katletti.

Haberin basın tarafından kamuoyna duyurulmasıyla, Viyana’da kadın örgütleri biraraya gelerek, başta kadınlar olmak üzere duyarlı kamuoyuna bir kez daha kadın katliamlarına karşı eylem çağrısı yaptılar. “Bir kadının daha eksilmesini istemiyoruz, 16  Eylül de iki kadın arkadaşımız için sokaklardayız” diyerek, 16 Eylül Perşembe günü saat 18.00’de Karlsplatz’da buluşmaya çağırdılar.

16 Eylül günü bin civarında kadın Karlsplaz’da buluşutu. Eyleme bu defa Somalilı bir grup kadın ve 14 Eylül de Viyana’ya gelen Zapatistalı kadınları da katıldılar. Zapatistalı kadınlar adına konuşan kadın;  “Dünyanın bir çok yerinde kadınlar aynı katliamları ve acıları yaşamaktalar. Bu katliamlara ve yaşanan acılara karşı dünyanın bütün coğrafyalarında yükselen kadınların sesi, Viyana’da bizi bir araya getirdi. Kapitalizme ve onun yarattığı erk kültüre ve zihniyete karşı tüm öfkemizle sokaklardayız ve isyanlarımızı haykırıyoz” dedi.

Somalili kadınlar adına konuşan kadın ise; “Her coğrafyada aynı insanlık sorunlarına karşı mücadele etmek zorunda olan biz kadınlar mücadelemizi büyütüyoruz. Kadın mücadelesi burada da görüldüğü gibi artık sınırları aşıyor. Ancak kapitalizme ve patriarkaya karşı mücadelede başarılı olabilmemiz için çok daha güçlü olmak ve mücadelemizi daha fazla büyütmek zorundayız” dedi.

Akabinde Yeni Kadın ve KOMintern adına söz alan Selma Schacht; “Bu acıyı yüreğimizde hissediyoruz. Faşizme, ırkçılığa ve patriarkaya karşı verdiğimiz bu mücadeleyi daha büyüterek sokaklarda kazanacağız. Bugün buradaki duruşumuz bunun teminatıdır” dedi.

Birçok kadın örgütü adına yapılan çeşitli konuşmalardan sonra saat 20:00’de yürüyüşe geçildi. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalar, atılan sloganlar, alkışlar, zılgıtlar eylemi oldukça canlı kıldı. “Öldüren Sevgi İstemiyoruz”, “Yaşasın Kadınların Enternasyonal Mücadelesi”, “Jin Jiyan Azadi” en sık atılan sloganlar idi.

Kortej, Österreich Zeitung (Avusturya Gazetesi) önüne geldiğinde, Avusturya basınında çıkan çarpıtılmış, yalan ve yalnış haberler nedeniyle bir protesto mitingi gerçekleştirildi. Saat 21:00’de eylem sona erdi.