Home , Avrupa , Kadınlar 14 haziranda İsviçre’de Tarih Yazdı! (Foto Galeri)

Kadınlar 14 haziranda İsviçre’de Tarih Yazdı! (Foto Galeri)

İSVİÇRE |16.06.19| Kadın Grevi 14 Haziran 2019 da ülkenin dört bir yanında coşkuyla gerçekleşti. Yüzbinlerce kadın İsviçre’nin tüm alanlarında eşit işe eşit ücret, cinsiyet ayrımcılığına son, patriarkaya karşı vb. hak ve özgürlükleri için sokakları mor renge boyadılar. Bundan 28 yıl önce 1991 yılında İsviçre’de kadınlar eşit hak ve ücretlenme yasalarının hayata geçirilmediği için yarım milyon katılımla bir genel grev gerçekleştirmişti.

İsviçre’nin birçok şehrinde oluşturulan eylem kolektifleri ile örgütlenen etkinlikler neticesinde yüz binlerce kadın sokağa çıktı. Eylemler genel olarak şehrin geneline yayılan büyük, küçük etkinlikler örgütlenerek gerçekleştirildi. Zürih, Basel, Bern, La Chaux-de-Fonds, Luzern, Genevre ve Neuchâtel gibi tüm büyük kentlerin yanı sıra ücra köy ve kasabalarda da eylemler örgütlenerek kadınlar sokağa çıktı.

“Eşit işe eşit ücret ve yaşamda saygı istiyoruz” sloganları ile greve çağrı yapan kadın örgütleri ve sendikalar 14 Haziran’ın ilk dakikalarında sokaklara çıkarak kadın grevine başladı. Grev çağrısı sadece iş kollarında değil yaşamın her alanında saygı istiyoruz diyerek tüm kadınlara yapılmıştı. Birçok talebi olan eylem, kadınlar kararlı ve pes etmeyen tutumuyla tüm gün sürdü.

Yeni Kadın aktivistlerinin yani sıra ATİK, YDG ve Partizan’ın aktif katılımıyla gerçekleştirilen grev, sabahın ilk saatlerinden itibaren başladı. La Chaux-de-Fonds ve Neuchâtel kantonun da etkinliğe sokaklar mor renkli flamalarla süslenerek grev gününe hazırlandı. Grev etkinliklerine kadınların yanı sıra çocuklarda katılımlarıyla renk kattılar. Yoğun bir katılımla grev, Neuchâtel de kadınların yürüyüşüyle devam etti.

Zürih’te de sabahın ilk dakikalarından geç saatlere kadar grev çok renkli pankart ve eylem biçimleriyle gerçekleşti. Bern kantonunun tüm sokaklarında mor kostümlü grev katılımcıları, kolektif kurulan stantlarda ve etkinliklerle gün boyu yaklaşık 100 bin katılımcıyla sürdü. Yine Luzern ve Basel’de de gün boyu farklı farklı eylemlikler gerçekleşti

28 yıl sonra bir kez daha tarihe damga vurmuş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Bir Yeni Kadın aktivisti grevi bu sözlerle özetledi: “Biz de Yeni Kadın olarak aktif bir bicimde Zürih, Bern, Luzern, Basel ve Neuchâtel kantonlarında pankart, flama, afiş, önlük ve sloganlarımızla patriarkaya karşı, tüm ezilen ve sömürüye maruz kalan kadınların hak ve talepleri için hep bir ağızdan ‘Jin jiyan Azadi, Kadın yasam özgürlük ve La femme la vie la liberté ‘sloganlarını haykırdık. Aynı zamanda hem göçmen olarak hem de kadın olarak sistemin çarkları arasında çifte sömürüldüklerinin farkındalığıyla hareket ettik. Bu grev ile İsviçre’de mücadele eden kadınlar olarak, 28 yıl sonra bir kez daha tarihe damga vurmuş olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.”

İsviçre genelinde henüz net katilim sayısı belirlenmiş olmasa da, 500 binden fazla katılımcının eylem sahasında olduğu düşünülüyor