Home , Avrupa , İtalya ve İspanya’da Halk Sokaklardaydı

İtalya ve İspanya’da Halk Sokaklardaydı

AVRUPA | 08 – 09 – 2011 | Yüzbinler dün 8 saatlik bir grev sebebiyle İtalya sokaklarındaydı. Grev nedeniyle hayat felç oldu. 100’ün üzerinde kentlerde mitingler gerçekleştirildi. Hava ve kara ulaşım sektörünün yanı sıra doktor ve kamu sektörü de greve katıldılar.

Zenginler korunuyor ve İtalya peşkeş çekiliyor!’, ‘Sosyal kıyıma ve AB diktasına son!’, ‘köleleştirilmek isteniyoruz, cevabımız isyan etmek!’ vb. sloganlarla sokaklara çıkan işçi ve emekçiler bosa ve bankaları da hedef aldı. Torino’da ki yüzde 70 katılımla son 15 yılın greve en fazla katılım gerçekleşti. Torino’da yükselen slogan ise, ‘Krizin faturasını ödemeyeceğiz!’ oldu.

Berlusconi hükümetinin Temmuz ayında karara bağladıkları45 milyarlık tasaruf paketinin AB tarafından eleştirilmesi sonrası, 48 Milyarlık yeni bir tasaruf paketin devreye girmesi işçi ve emekçiler tarafından protestolarla karşılandı. Katma değer verigisinin yüzde 20’den 21’e çıkması gibi tasarufların halkın tepkisini çektiği bildiriliyor.

Yapılan tasarufların sadece vergilerin arttırılmasına yönelik olmadığını ortaya koyuyor. Yapılacak değişikliklerin işçi sınıfının örgütlülüğünü ciddi derecede tahribata uğrmasını sağlayacak. Ülke çapında geçerli toplusözleşmeler rafa kaldırılacak. Buna karşılık işyerlerine özgü sözleşmeler getirilecek ve bu durum ülke çapında örgütlülüğü bulunan sendikaları etkilemesi ve işçiler arasındaki birliğin zarar göreceği belirtiliyor.

Bunun yanında işçilerin işten atılmaları ve kadınlarda emeklilik yaşşının arttırılması da gündemler arasında. Ülkenin en büyük sendikası olan CGIL’in açıklamasında aktif mücadee edeceklerini duyuruldu.

İspanya’yı AB Merkez Bankası Yönetiyor

İspanya’nın iki önemli sendikası CCOO ve UGT tarafından yapılan çağrı ile Slaı günü işçi ve emekçiler bir çok şehirde sokaklara döküldü. Hükümetin Anayasa değişikliğini protesto edildiği eylemlerde, Hükümet tarafından borçlanmanın durdurulması gibi bir yasa değişikliğine gidilmişti. Yapılan parlamento görüşmelerinde referanduma gidilme önerisi Zapatero Hükümeti tarafından ret edilmişti.

İspanya’da yürürülğe girmesi planlanan ve sosyal yıkımları derinleştirmesi beklenen tasaruf paketlerinin ve Anayasa değişikliğinin bizzat AB Merkez Bankası tarafından dikta edildiği basına yansıyan haberler arasında.

İspanya muhalif partileri ise bu durumun ‘Anayasa darbesi’ olduğunu, Hükümet yetkililerinin dışardan gelen talimatlaa göre hareket ettiklerini vurguluyorlar.

Sol ve sendika temslcilerinin yaptıkları açıklamalarla, borçlanmanın anayasaya girmesi ile acil sosyal harcamaların önüne set çekildiği vurgulandı. İspanya Komünist Partisi genel sekreteri José Luis Centella Gómez, bir açıklama yayımladı. Gómez açıklamasında hükümetin anayasa değişikliği ile özerkliğin güçlendirilmesi, seçimlerin demokratikleştirilmesi gibi konuların hasır altı edildiği ve hükümetin uluslararaı sermaye karşısına bir kez daha diz çöktüğünü belirtti.