Home , Takvim , İsviçre‘de 12 Eylül ve Boykot Panelleri

İsviçre‘de 12 Eylül ve Boykot Panelleri

İSVİÇRE | 16 – 09 – 2010 | 11 Eylül 2010 Tarihinde İsviçre nin Zurich kentinde Askeri Faşist Cuntasının 30. Yılında İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF) olarak “30. Yılında Askeri Faşist Cuntanın Nedenleri ve Sonuçları”  adlı panel gerçekleştirildi.

Federasyon temsilcisinin, katılımcıları selamlamasının ardından, 9 Eylül 1984 yılında bedenen aramızda ayrılan devrimci sanatçı Yılmaz Güney şahsında devrim ve demokrasi şehitleri için saygı duruşuyla başlanıldı.

Panele başlamadan önce İTİF temsilcisinin Türkiye de son dönemlerde ki hukuksuzluklara dikkat çekerek, özellikle tahamülsüz Faşist TC devleti sosyalist basın olan İşçi-Köylü gazetesinin bir ay kapatılmasına, referanduma bir gün kala 100 ün üzerinde “gerekçesiz” olarak insanların evleri basılarak gözaltına alınmaları, alınan bir çoğu ESP üyesi devrimciler olması ve yine eylemsizlik kararından yararlanarak 9 HPG gerillasını katleden zihniyetinin 12 Eylülün devamcıları olduğunun önemli bir kanıtı olarak ifade edilerek, Faşist devletin bu uygulamalarını protesto ediyor ve kınıyoruz denilerek, sözü panelistçi olan ve 12 Eylül Faşist Cuntasını Cezaevinde politik tutsak olarak karşılayan, araştırmacı- Yazar Yusuf Köse’ ye bırakıldı.

Köse 80 öncesi Türk hâkim sınıflar parlamentoları dâhil tüm kurumlarıyla yönetememe ve ayrıca dalga, dalga gelişen ve büyüyen devrimci halk muhalefetini bastırmak ve yok etmek için kanlı bir cuntaya ihtiyaç duyulması üzerine askeri faşist cuntayı devreye konularak tarihin en kanlı cuntasını gerçekleştirmiş oldular. Politik bazı çevreler tarafından görülmesine rağmen ciddi bir önlem alınamadığı için tüm direnmelere karşı devrimcileri ve işçi sınıfını zorla ezerek başarı sağlamış oldular. Faşist TC devleti yeni bir döneme (Neo-Liberal Politikaya) geçebilmesi için böylesi kanlı cunta mutlaka yapılmalıydı ve 12 Eylül 1980 tarihinde top yekûn düğmeğe basılmıştı. Katliamın sonucu oldukça ağırdı. Fiili olarak 9 yıl süren faşist cuntanın bilançosunda 50 idam olmak üzere yüzlercesi işkence tezgâhlarında, yol ortasında, çatışmalarda öldürüldü yüz binin üzerinde devrimci-demokrat ve halktan insanlar örgüt üyesi olmaktan yargılandı ve birçoğunu kişiliksizleştirildi, halkların üzerine çok ciddi baskı oluşturarak korku dünya yaratıldı. Konuşmasının sonunda Köse,  dönemin ağır bilançosunu detaylı aktararak 12 Eylülün vahşetine dikkat çekerek sonuçlandırdı. Akabilende katılımcılara söz hakkı verilerek gelen soru ve düşünceler alınarak 3 saat süren paneli katılımcılara teşekkür edilerek sonuçlandırıldı.

Boykot Paneli

12 Eylül Tarihinde Türkiye de yapılacak olan referanduma yönelik İsviçre deki Türkiyeli Devrimci – Demokrat Göçmen kurumlar dan  İsviçre Türkiyeli İşçiler Federasyonu (İTİF) – Kürt Kültür Dernekleri Federasyonu (FEKAR) – İsviçre Demokratik Haklar Federasyonu ve İsviçre Göçmen İşçiler Federasyonları bir araya gelerek önce kamuoyuna yönelik  Türkiye de oluşturulan Ezilenlerin ve Emekçilerin Boykot Cephesinin taleplerini desteklediklerini ilan ederek bir bildiri yayınladılar. Akabilende İsviçre merkezli 29 Ağustos 2010 tarihinde Zürich Kürt Kültür Derneğinde Boykot paneli örgütlendi. Panele katılımın iyi olması ve katılımcıların yoğun soru ve düşüncelerinin aktarılması paneli zenginleştirmiş oldu.

Tüm kurum temsilcilerin ortak olduğu ana tema faşist TC devletin kendini yeniden dizayn etmesi için yapmak istediği yasa değişikliğine hizmet etmeyeceklerini,  ayrıca emekçi halkın ve ezilen-yok sayılan Kürt halkın çıkarına olmayan bu referandum paketini boykot edeceklerini ifade edilerek panel başarıyla sonuçlandırıldı.